14 januar 2019, 12: 31

V led nad Klemenčo jamo Izpostavljeno

Napisal

Letošnje nizke temperature naju z Manco še niso uspele zvabiti v led, kljub temu da sva se že nekaj časa naslajala nad fotografijami na spletu. Končno se je za nedeljo ponudila priložnost tudi nama, in sicer sva se pridružila članom AO Domžale, ki so v Logarsko dolino na ledno spoznavanje odpeljali svoje tečajnike. Sprva so sicer imeli v mislih odhod v Krnico ali Tamar, a je sobotni večerni klic razkril, da se v nedeljo odpravljamo v Slap na Klemenči jami.

Po prihodu v Logarsko dolino so tečajniki odšli v Palenk, mi pa naprej do parkirišča pri planinskem domu, kjer smo pregledali, koliko opreme ima kdo, potem pa odšli proti Koči na Klemenči jami. Snega do koče je le za vzorec, pa še to le v zadnjem delu poti, je pa ta v ciljni strmini precej poledenel. Po prihodu na kočo je sledila hitra osvežitev in nato odhod do vstopa v naš cilj, ki je bil 150-metrski Slap na Klemenči jami, ki je ocenjen s tretjo oz. četrto težavnostno stopnjo (različna ocena v dveh vodničkih). Naredili smo dve navezi, trojno je vodil Matej Ogorevc (AO Domžale), drugo pa sva sestavljala jaz in Manca.

Slap je dobro narejen in ne deli usode z nekaterimi drugimi, ki so letos zaradi pomanjkanja vode precej rahitični. V prvem cugu je bil led precej steklen, tako da je bilo treba malo paziti, pozneje v dnevu pa se je zaradi dviga temperatur led malo spremenil v ''putrček'', tako da so cepini in dereze super grabili. Ob tem je na posameznih delih na površje našlo pot nekaj vode, zato je štrik pridobival na teži in malo tudi primrzoval na podlago. A nič hudega. S slapom smo opravili v štirih uživaških raztežajih. Debelina ledu je ponujala dobre možnosti za varovanje in postavljanje štantov, tako da ruševja ob strugi niti ni bilo treba uporabljati za alternativno varianto sidriščnih točk.

Nekaj težav smo imeli le z iskanjem izstopa iz struge, saj je ta bil precej više, kot smo pričakovali po opisu v vodniku. A skupna ocena je brez dvoma odlično in lahko zapišem, da sva z Manco med Domžalci zelo dostojno zastopala barve najboljšega ferajna na svetu - AO Železničar.

Nazadnje urejano na 14 januar 2019, 12: 19
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si