18 februar 2019, 10: 45

Pot v Y Izpostavljeno

Napisal

V času zimske ture tečajnikov na Okrešlju se z Manco zaradi drugih obveznosti, ki sva jih imela, nisva mogla pridružiti ferajnovski akciji, zato sva si za nedeljski cilj morala poiskati nekaj drugega. Predvsem nekaj, kar nama ne bo vzelo preveč časa.

Sprva sva hotela na Tromejo, a nama je misel na to, da je pred nama še ves teden, v katerem se bo dogajal 13. Festival gorniškega filma, apetite usmerila v bolj alpinistični cilj. Po krajšem razmisleku sva se odločila, da greva v Y grapo v Vrtači.

Že zgodnje jutro je dalo slutiti, da bo dan kičasto lep. S spodnjega parkirišča na Ljubelju se najprej usmeriva proti Planinskemu domu na Zelenici, od tam naprej pa desno po smučišču do zatrepa doline, kjer se na sedlu razcepi pot. Levo v grapo Y, desno pa poteka pot na Palec.

Sonce je bilo kljub ne tako pozni uri že kar močno, a ker je grapa v senci, je bil vzpon odličen. Sneg se ni prediral, bil je še celo malo pomrznjen. Tudi z vrha grape ni preveč letelo dol. Poleg tega pa je množica, ki se je na Vrtačo že povzpela pred nama, naredila super štapne, kar je vzpon še olajšalo.

Na vrhu sva imela kratek foto termin, potem pa sva se nazaj proti Zelenici odpravila po Južni grapi. To sicer ni bila najboljša ideja, a ob tem zelo dobra šola za drugič. Da ne bo plazilo, nama je nekako ''zagotavljala'' množica smučarjev, ki se je po njej spustila pred nama. Sonce je takrat sicer že res močno pripekalo, tako da se je v spodnjem delu sneg močno prediral, sploh pa se je začelo precejšnje trpljenje, ko sva prišla na območje ruševja in naprej v gozd. A uspela sva zborbati in srečno prišla nazaj do že prej omenjenega planinskega doma.

Nazadnje urejano na 18 februar 2019, 10: 04
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si