11 avgust 2019, 07: 57

Špik po Pavlinih sledeh- Skalaška v Špiku Izpostavljeno

Napisal

Zapisal: Nejc Erklavec

Budilka zazvoni ob 3.20. Vstanem, spakiram opremo in krenem proti Podutiku, kjer se dobiva z Davidom in nadaljujeva pot proti Jesenicam. V Martuljku zavijeva proti brunarici pri Ingotu. Ob 5ih se še rahlo zaspana in z nahrbtnikom na ramah s parkirišča usmeriva v gozd in hitro ugotoviva, da bo dan vroč. Kmalu nama gams pokaže pot. Znajdeva se pod 900m visoko steno, ki se najde na večini ''umetnin'' iz mojega otroštva - Špik.

Brez obotavljanja se nad snežiščem poženeva v steno. Po grapi prideva na Zeleno glavo in naprej na Dibonovo polico, kjer se ustaviva in naveževa. Prvi raztežaji so postregli z lepim plezanjem v dobri skali in s soncem uprtim v steno. Že na drugem sidrišču sem, kljub izživljanju s kladivom, v skali pustil svoj klin. Skala je kmalu postala deloma zelo krušljiva, zato sva nadaljevala počasi in previdno. Krušljivost sta na težjih mestih dodatno popestrila mokra skala in poraščenost z mahom. Po več urah plezanja sva postajala izmučena, najtežji del pa je bil tik pred nama. David je splezal do lope, nad njo pa je bil previs z veliko razpoko. V njej je zagledal dva klina, zato je s težavo splezal vanjo, nato pa ugotovil, da bo zapustiti razpoko mnogo večji problem. Z nekaj obrati okoli svoje vertikalne osi in močnim ter pospešenim dihanjem je splezal iz z mahom poraščene luknje in nadaljeval, dokler ga ni ustavil konec vrvi. Čakal naju je še 10 metrski raz, nato pa po lepi trojki do vrha Špika.

V družbi dveh kavk sva pospravila plezalno opremo, pojedla vsak svoj sendvič in se naužila lepih razgledov na okoliške hribe. V pasji vročini in s hladnim pivom v mislih sva se po melišču mimo gamsa in glasnega svizca skozi Kačji graben v eni uri in dvajset minut spustila za 1600 metrov do Pišnice, kjer naju je s hrano in hladno pijačo pričakala šoferka Nina. Dolg, prijeten in naporen dan smo zaključili v Aljaževem hramu na Dovjem.

p.s. Hvala Davidu za odlično turo in Nini za požrtvovalnost s prevozom

 

Nazadnje urejano na 22 avgust 2019, 21: 13
Več iz te kategorije: « 6. ŽAOŽ Punce (spet) v akciji »
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si