13 januar 2020, 19: 25

Ponovoletni direndaj Izpostavljeno

Napisal
Pogled iz Dovškega Križa Pogled iz Dovškega Križa Pivar M.

V novem letu je bilo potrebno preveriti, če so decemberski dobri možje izpolnili želje po boljši kondiciji, psihi in snežnih razmerah.

Tako smo se Pivarjem in Drejcem 2.1. potikali za Akom in splezali Jugovo grapo (III+, 45°/50°, 500m). V prvotnem planu je bila severna grapa v V. Martuljški Ponci. Ker smo predvidevali in je tudi zgledlo, da je v smeri malo snega, smo se kar hitro odločili, da ne bomo gazili skoz naokoli.
Jugova grapa je postregla z malo tečno poledenelim dostopom po zavarovani poti do Aka, nato pa z deli predirajočega se snega in dobrega trdega snega proti vrhu. Za konec smeri smo si zaželeli še malo ledu, tako da smo iz smeri izstopili po levi variant čez 5-7m dolg leden odstavek. Na vrhu smo se naužili toplih sončnih žarkov in jo kar hitro mahnili nazaj v hladno dolino. Sestopili smo po desni varianti s pomočjo štanta za abzajl, tukaj je bil sneg precej nepredelan in se je močno prediralo.
Zaključek: enim so dobri možje prinesli malo več kondicije kot drugim :) 

V nedeljo 5.1.sva šla z Vesno I. izkoristit še zadnji dan dopusta in nabrat nekaj kondicije za naprej. Potikala sva se po bohinjskih koncih, kjer sva splezala gamsovo grapo (IV-, 350m) na Ablanco in vse skupaj povezala še z vzhodno grapo na Tosc (III, 250m). Grapi sta bili lušni in dobro zaliti, prva je presenetila s svojo položnostjo, druga pa s sunki vetra. Kljub napovedanemu vetru in mrzlem vremenu, pa je bilo tega na srečo bore malo, tako sva lahko na toplem soncu dodobra napolnilo baterije za delavni začetek leta.

V soboto sem se z Lizo in Metkom pridružil vsesplošnemu obleganju sten na Jezerskem. Splezali smo Grintovčev steber (IV/3+, M5, 85°/65°, 250m), ki je postregel z odličnimi razmerami. Težavnost in užitek sta se stopnjevala skozi celotno smer in se kar prehitro zaključila po preplezanih 250m. Plezanje je potekalo precej tekoče, kar pa ne morem reči za sestop, kjer so eni zmrzovali, drugi pa švicali :D.

Nazadnje urejano na 14 januar 2020, 07: 37
Več iz te kategorije: « Sestopna grapa v Križu Pocarska »

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si