12 februar 2020, 22: 49

Ledena špica Izpostavljeno

Napisal

Na Prešernov praznik je končno prišla na vrsto že dolgo želena Eisigspizt. Večina odprave je parkirala nižje v dolini Pollatal in se povzpela na malo bolj poznani Seemannwand. Z novim smučarskim prijateljem Erazomom pa sva nadaljevala po dolini in kmalu v zamet zakopala mojega golfa. Po ene 15 minutah neuspešnega kopanja sta naju rešila prijazna Avstrijca z njunim terencem. Golf je nato našel svoje postajališče na nekakšem sončnem mini parking placu ravno pred zametom, družbo mu je delal tudi avstrijski terenec. Posledično naju je čakalo kar nekaj doline pred pravim začetkom vzpona, kar je seveda še toliko bolj naporno ob povratku. Kljub temu, da sva tako za vzpon porabila 4 ure 40, skupaj pa več kot 6 ur, je bila tale Ledena špica vredna vsega napora.

Gre za konkreten smuk, tako po dolžini kot tehniki, ki meji na alpinistično smučanje. Spust z vrha poteka najprej po kratkem in položnem grebenu, ravno prav za ogrevanje. Nato sledi JV pobočje, ki se postavi pokonci do cca 45°. Vendar je mešanica grifig snega in uležanega pršiča naredila spust odličen. Le v zadnjem delu pobočja, ki se po naklonini že umiri, pridemo na napihano pomrznjeno kložo. Nekaj takega se ob menjavanju z grifig podlago in uležanim pršičem nadaljuje naslednjih cca 300 višincev. Nato pa je ob malo pozornosti moč najti čudovito grapo, polno uležanega pršiča, ki te odpelje naravnost v graben. Tudi v njej so naklonine blizu 40°, ima pa izjemno prijazen iztek. Sledi spust po grabnu, kjer ob iskanju idealnih linij le mestoma zapustimo uležan pršič. Nadaljevanje skozi gozd spet nekaj podobnega, večinoma smuka po super podlagi, le vmes področja (predvsem tista izven gozda) z nekaj klože in celo ledenimi odseki, tako da Eisigspitz končno upraviči svoje ime. Na cca 1700 višincih se priključimo cesti, po kateri zložno v dolino.

JV pobočje (moja ocena): T-, 45° / 35° - 40°, S4, 200 m
V primeru, da je vrh za smučanje prezahteven, obstaja možnost spusta z malo manj kot 200 višincev nižje škrbine Melnikscharte (med Eisigspitz in Schoberjem), spust od tam do podna približno P-.

galerija slik: https://www.facebook.com/brave.new.world.in.the.year.1984/media_set?set=a.10216847391198544&type=3

Nazadnje urejano na 12 februar 2020, 23: 49
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si