Saša Požun

Saša Požun

04 september 2019, 08: 49

Riba

Za vikend je bila sprva lepa napoved, bolj kot se je pa le-ta bližal, boolj se je spreminjala na slabše.

V soboto sva se z Metkom ogrevala v neopremljenih smereh Ratitovca. Napoved je za nedeljo napovedovala popoldanske plohe, kar je pomenilo kratko smer in še krajši dostop. Glede dostopa ni bilo težav, Vršič bo; zataknilo pa se je pri izbiri smeri. Vse lažje smeri, ki jih v Vršiču še nisem plezala so bile glede na napoved predolge. Tako sem glede na skico, opis in ostale opise na spletu sklenila kompromis v Ribi.

Vstop v smer sva najdla s prve. Prvi cug je bil lep in ne težek. No, potem pa se je začelo. Z izjemo zadnjega cuga, lahko rečem da sem v vseh vmesnih našla detajl. Pa naj bo to majav ključen stop, previs, dva ali trije. Vendar so bili na srečo detajli ravno nad sidrišči tako da sem opazovala kako najlažje čez in gibe kopirala. Sidrišča so povečini urejena, nekaj klinov se najde tudi v teh ključnih delih. Vseeno pride prav kakšen frend. Glede na opis na plezanje.net sem pričakovala zelo krušnjivo skalo, kamnolom; vendar se mi ni zdelo da smer odstopa od slovenskega povprečja. Preveriš preden primeš, drugače pa se vedno najde nekaj solidnega.

Iz udobja stola lahko rečem da ni ravno najlepša smer, daleč stran pa od tega da bi bila grda. Se lahko fajn naplezaš.

In glede časovnice: ravno usedla sva se v Mihovem domu ko je začelo deževati. Znava (več sreče kot...).

 

 

13 junij 2019, 13: 59

Jezerski stog

Bolje pozno kot nikoli....

Prejšnji vikend Gres na fb objavi da bi šu plezat in lej to-dobrodošli tudi tečajniki. Zakon, to je za izkoristt in it, zmenva se za sredo.

V tork pozno zvečer pridem iz Krka. Premečem stvari iz enga ruzaka v druzga in upam da imam vse. Ker je dostop v moji domeni na hitro pogooglam Jezerski stog. Steza, levo, levo in si mislm, ajde mam to. Malo morgen. Zjutrej z Mijo letiva proti Bohinju, pobereva Gresa in se zapeljemo do Blata. S prve zadanem stezo v desno in si mislm top. Mhm, prvi problem se začne 10min kasnej ko je zaradi dela v gmajni ceu raztur. Situacijo reši Gres, ki prvi zagleda možica in nadaljevanje poti. Ajde, Joža požen naprej. Kar hitro prideva do Krstenice kjer nardiva kratko pavzo da pogledava zemljevid, ki mislim da ga imam s sabo... no... ni ga blo v ruzaku. Signala tut bl mal, tok da preverim na hribi.net da se na planini zavije levo. Uredu, nadaljujeva... na nasledni planini signala nč, situacija pa zmer bl sumljiva ker kkšnih primernih sten še ni blo na spregled. Pa dobr, greva po potki višji, kar bo pa bo. Kar je blo, je da je moja kondicija oz Joža požen mal zmankovalo in posledično je bil razgled vsakih 10m fuuul lepši. Gres se končno navečiča in stop naprej. Na vrh. Ja, naprej sva šla na vrh in po drugi strani dostopa do sten. Se tolažim da je šlo pa vsaj za kondicijo. Mijo parkiram v senco v kaminu in začneva v najbližji smeri kjer se sveti svedrovec (pizza za mamo). Skala res odlična, res uživam v plezanju.. Drugi cug grem naprej jaz (jz raz), kjer se najprej spustim po skrotju in spet poplezam na drug vrhec. Če odštejem preklinjanja čez štrik in trenja, je bila smer fajna, kar škoda da se je tko hitro končala. Že drugič se spustiva po istem sestopu in se lotiva sendvičev. Zaradi spremenljivega vremena se odločiva da za ta dan zaključiva. Po pravi poti smo hitro na planini Krstenica. Sestop si najprej vzamem res na izi, ko pa se zasliši grmenje...no smo kr pohtel :)

Ujela nas ni ne nevihta, ne dž; smo si pa v Bohinju prvošl še namakanje v jezeru in burger v Foksnerju (priporočam, top dobri!). Pa še v pravem času sva bla nazaj na ferajnovskmu sestanku.... ja tko se pa da porabt str dopust.

 

07 junij 2019, 10: 32

Priprave: Krk 2019

Dolomiti se vztrajno približujejo in v duhu priprav sva z Željotom unovčila lanski dopust ter se z Jakom dogovorila za plezanje na Krku.

Sobota 1.6.

Jaz: Jaka, kdaj jutri štartamo?

Jaka: Te poberem ob 21:00

Jaz: A se nisi mogu prej zment?

Jaka: Jaz sem reku da je štart ob 18:00, Željo ob 21:00, pa sva naredla kompromis in štartamo ob 21:00.

Nedelja 2.6.

Z Jakom pobereva Željota ob 21:00 in priprave se pričnejo. Mrzli hidracijski napitki v hladilni torbi bi morali biti dovolj za pot brez postankov, a vendar... Avto zavije iz avtoceste v Postojni pri Boratu za prvi postanek. Pa potem še na bencinski postaji Vrata Jadrana. Ja, zaloge je boljše imeti več kot manj. Večer se je temu primerno zavlekel dolgo v noč.

Ponedeljek 3.6.

Zaradi nočne izmene se bujenje in kava zavlečeta proti poldnevu. Z izgovorom da ravno prav, ker imamo v planu popoldansko plezanje, ko je v plezališčih že senca. Plezališče Porta Fortuna smo si v prijetni senčki delili z navezami Nemcev, ki so prav tako računali na senco. Posledično se ogrejemo v 5kah in kasneje nadaljujemo v lažjih smereh za razplezavanje. Za večerjo si privoščimo na žaru pečen krompirček in čevape in si mislimo: če je to kriza, naj traja. Nočna izmena se zaključi predčasno oziroma kar pravočasno :).

Torek 4.6.

Dopoldan pospravimo rezidenco, se napakiramo v avto in v popoldanskih urah prispemo v plezališče v Baški. Senca in odhajanje ostalih navez nas samo še bolj razveseli. Po dobrem treningu in švicanju se ohladimo v morju in odpravimo proti domu. Kar tradicionalno, se ustavimo še v piceriji Kudra in s tem zaključimo intenzivne priprave. Luštno je blo, ni kej.

Člani odprave: Željo, David, Borat, Saša, Jaka in Mia

Datum: 26. 4. - 30. 4. 2019

Cilj: Uvajanje tečajnikov v strmine Pakleniške doline

26. 4. 2019: Na dolgo pot do baze nas poslovijo nekateri člani, po poti nas spremlja dež in spremenljivo vreme. Skrbi za visoko motivacijo ob postavljanju baze. Zaradi hitre postavitve ostane čas za hidracijo in kovanje načrtov za naslednji dan.

27. 4. 2019: Zbudi nas sonce in pospremi v pakleniško dolino. Suvereno opravimo z aklimatizacijskema vzponoma oz. plezanjem smeri Oliver Dragojevič in Snoopy. Za hlajenje si zamislimo morje in pivo. Ob močnem vetru ostane samo pivo. Kuhar nas razvaja z makaronflajšom, zvečer vadimo za koncert Pozdrav Poletju in sklepamo prijateljstva z rusko bazo poleg nas.

28. 4. 2019: Sončno vreme, pojavijo se znaki višinske bolezni: utrujenost, vrtoglavica in slabost. Vseeno čas za preverjanje znanja in moči tečajnikov. Borat in Jaka v smeri Barba Antim, mene v navezi nadzorujeta Željo in David. Sledijo čestitke in obvezen tepež; da si bolje zapomniš. Menjava kuharjev v bazi pripelje testenine s piščancem in karijem. Ker je za naslednji dan napovedano slabo vreme, si vzamemo čas za razkuževanje in dodatne vaje za Pozdrav Poletju.

29. 4. 2019: Vreme spremenljivo oblačno. Znaki višinske bolezni vztrajajo. Na nebu oblaki grozijo z dežjem. Opustimo zadnje želje in pregovarjanja po plezanju. Iz baze se odpravimo proti nižinskim delom in si ogledamo mesto. Odpravo predčasno zaključi član Jaka in se odpravi proti domovini na tlako. V bazi se najdejo še trije tečajniki. Ostali člani odprave si, utrujeni od napornih dni in plezanja, kosilo oz. večerjo naročimo pri šefu baze. Razvaja nas z ribami in krompirjem - redkimi dobrinami na takih višinah. Večer se zavleče z pitnim rdečim vinom in rakijo.

30. 4. 2019:Močnejši znaki višinske bolezni nas opomnijo da je zadnji dan odprave; zgodnejša kava, sortiranje opreme in čas za zadnje vzpone. Naveza Borat in Nika suvereno v smeri Centralni kamin, drugi dve navezi David-jaz in Željo-Tim-Katja opravimo z Zubatcom. Po uspešnem sestopu se člani originalne odprave vrnemo v bazo, kjer pospravimo bazo in se počasi odpravimo v domovino. Odpravo uspešno zaključimo s pico v Kudri.

Odprava upešna, vsi člani so se vrnili živi in zdravi. Bo pa še treba vežbat...

12 marec 2019, 22: 45

7. Skupna tura - Hagener hutte

Tečaj tur se hitro polni in obrača, tako da je konec tedna prišlo na vrsto turno smučanje pod Robijevo taktirko.

Zaradi tedna bolniške sem bila sicer v dvomih ali bi se jo sploh udeležila, pa tudi vremenska napoved ni obetala… ampak "zluftat" se je treba in zadnji dan se je tabelica čudežno napolnila iz 5 na 11 tečajnikov.

Na dolgem mostu smo se zbrali ob dokaj humani uri 6.30, se gorenjsko požokali po avtih in se odpeljali proti Avstriji… Ker valda, tunel je treba plačat v obe smeri, pa se vinjeta.. računica mora bit ;-). Na poti je izgledalo zelo klavrno; v Sloveniji je še deževalo, temperature so bile v povprečju nad 10 stopinj in o snegu ni bilo sledu do zadnjih 500 metrov, preden smo zavili v dolino Mallnitz; sneženi raj.

Na izhodišču oziroma parkirišču smo opazovali domačine, ki so brez obotavljanja plačali 4€ in se zapeljali čez rampo. Robi se opogumi in njegov avto preveri razmere na cesti in do kam se pride. 400 višincev pa 400 višincev. Po potrditvi smo izpraznili parkirišče in odpeljali višje. Eni čisto do parkirišča, drugim so do tja pomagale ketne, tretji pa smo si zaželeli ogrevanja in smo parkirali malo nižje.

Po preverbi opreme in delovanju žoln smo v račjem redu oddrsali za Robijem. Kakor je bilo v začetku vreme oblačno in sramežljivo, se je z vsakem korakom ozračje segrevalo. In segrevalo. Potem se je pokazalo še sonce in postalo je pasje vroče. Približno tako kot na turnem smučanju maja, na sončen dan. Proti vrhu smo se ustavili in naredili še ponovitev znanja prejšnje zimske ture s prerezom snežne odeje, norveške in kanadske metode. Za dopolnitev znanja turnega smučanja nam je Jelenko potegnil izvenserijsko cikcak špuro. Prva smučka levo, mal poteptaš da zih prime, na huruk prenos noge in če si imel srečo, se je smučka sama prekucnila da si jo samo pristavil. Drugače pa si imel še trening akrobatike. Vrh oziroma kočo Hagener hutte smo dosegli brez težav. Tovariši so se podkrepili s sendviči (omenjala se je tudi majoneza) in če bi si drznila sklepati po obrazih, bi rekla da so izgledali zadovoljni. Mi pa tudi: super vreme, družba in čakal nas je še legendaren spust po deviških flankah. Širina pobočja je omogočala vsakemu svoj podpis v sneg, ki je bil ravno prav omehčan. Smučanje je bila ena sama uživancija, tudi za tiste ki so bili na smučkah po xy letih. V zadovoljnem pogledu na presmučano flanko nazaj je Željotu ušlo : Prav posilili smo jo. Ja, o deviškosti res ni bilo ne sluha ne duha, ampak dokler smo jo mi, nas ni motilo :-). In če me je v zgornjem delu presenetila suverenost in tehnika smučanja, smo bili proti koncu vseeno priča nekaj padcev, obratov, salt in skoraj ulovljenih zajcev.

Analizo smo opravili v piceriji Gala v Lescah. Najpomembnejša lekcija: sončna krema ni farmacevtski nateg, v kolikor jo uporabiš in ne brišeš iz obraza skupaj s švicem. Se je pa vsaj na daleč videlo, da smo se imeli fajn.

Hidrirani, siti in žarečih obrazev smo se poslovili in porazgubili proti Ljubljani. Robi, še enkrat hvala za organizacijo ture in vremena, vsem za družbo… še več takih tur.

Najbolj bi rekla, da povzame izjava Jaka v avtu, ko smo se pelal nazaj domov: "Fajn žou bi mi blo, če ne bi šou".

Zdej mu bo pa lahko žal, ko bo kupoval vso opremo ;-).

© 2019 Alpinistični odsek Železničar