Alpinistična šola

ALPINISTIČNA ŠOLA 2023/24

Pozdravljeni potencialni bodoči tečajniki, tečajnice!
Zveseljem sporočamo, da bomo pri Alpinističnem odseku Železničar tudi v prihodnjem letu organizirali alpinistično šolo. Vse potencialne kandidate in kandidatke za šolo vabimo na uvodno predstavitveno predavanje, ki bo v sredo, 4. 10. 2023, ob 19:00 v prostorih Alpinističnega odseka Železničar - Plezalnem centru AOŽ. Na uvodnem predstavitvenem sestanku vam bomo predstavili odsek, program šole in izkušnje preteklih tečajnikov. Zaradi lažje organizacije predavanja vas prosimo za neobvezne prijave tukaj.
Nekaj osnovnih informacij pa vam ponujamo že sedaj:
  • Maksimalno število vpisanih tečajnikov: 16
  • Predavanja alpinistične šole: srede od 19:00 do 20:00 (za uspešno končanje je potrebna udeležba na 70% predavanj)
  • Skupne ture alpinistične šole: vikendi, običajno en dan, lahko tudi dva (za uspešno končanje je potrebna udeležba na 70% tur)
  • Vodja šole: Dino Cesar
Še več informacij in konkretnejši program bo znan ob koncu meseca septembra...
Pozor! Alpinizem ni turizem!!!
Alpinizem je rizična dejavnost, za katero so potrebni usposobljenost, fizična pripravljenost, izkušnje, psihična stabilnost, zmožnost kritične presoje. Od tečajnikov poleg stremenja k zgornjemu pričakujemo tudi sodelovalnost, samoiniciativnost, iskrenost, poštenost, pozitivnost, družabnost, spoštljivost in resen ter odgovoren pristop in odnos do dejavnosti ter članov naše skupnosti.

 

Več informacij o poteku šole spodaj in na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

________________________________________________

 

Alpinisticna sola1

Nekje je potrebno začet, zato...

Alpiniste velikokrat označujejo kot osvajalce nekoristnega sveta. Kot ljudi, ki se zavestno izpostavljajo nevarnosti ali celo smrti. Pogosto nam zastavljajo vprašanja "Kaj iščete tam v prostranstvih nekoristnega sveta?" In vedno znova jim odgovarjamo, da iščemo nove dimenzije življenja. Življenja, ki ga v dolini že dolgo več ne poznajo. Iščemo lepote življenja, ki so očem betonskih mest skrite in neznane.

Ni lepšega pogleda, kot videti kako vrhovi gora žarijo v prvih sončnih žarkih, medtem ko je dolina še zavita v temo. Ni lepšega občutka, ko ti svež jutranji gorski zrak prodira v pljuča in se kapljice rose kotalijo po planikah in encijanih. Ko ti družbo namesto avtomobilov delajo kozorogi in gamsi. Ni večjega izraza prijateljstva kot je krepak stisk roke in nasmeh na soplezalčevem obrazu na vrhu preplezane smeri.

Alpinisticna sola2

Če te zanima...
...zakaj ne bi postal eden izmed nas. Smo navadni, vsakdanji ljudje, z istimi težavami in skrbmi, kot vsi ostali. Skupaj pa nas druži interes. Interes po odkrivanju gorskega sveta. Če si želiš poskusiti z nami uživati v plezalskih potepanjih, bomo veseli, če se nam pridružiš. Kako? Vsako leto se v oktobru prične alpinistična šola.

Alpinisticna sola3

V alpinistični šoli smo ti pripravili...

... paleto predavanj, ki obsegajo vsa potrebna znanja za varno gibanje v gorah. Kakšno opremo potrebuješ? Kakšna prehrana je najbolj primerna? Kako se pripraviti na turo? Kaj je potrebno upoštevati? Vse to in še več izveš v okviru predavanj alpinistične šole. Predavanja potekajo od začetka oktobra in do začetka marca.

Alpinisticna sola4

Poleg tega pa...

...organiziramo tudi skupne ture za tečajnike alpinistične šole, ki potekajo od oktobra do marca. Namen skupnih tur je, da se tečajniki pobliže srečajo z različnimi področji alpinizma in da se med seboj čim bolje spoznamo.

Alpinisticna sola5

Ko pokličejo gore...

...se tja odpravimo tudi mi. Tekom šole boš spoznal gibanje v zimskih razmerah, se povzpel na marsikateri dvatisočak, plezal po zasneženih grapah in zaledenelih slapovih, se vesil po plezališčih in naših stenah. Alpinistična šola se zaključi z izpitom, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del je sestoji iz vprašanj tematik predavanj, na praktičnem delu pa je potrebno prikazati varno tehniko gibanja v skali.

Se vidimo v alpinistični šoli!

© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si