Miha Kavčič

Miha Kavčič

11 oktober 2021, 17: 28

Smer pod stolpom

Prejšnjo soboto sem bil s Kruhom zmenjen, da bom opravljal turo za SP. Izbrala sva Smer pod stolpom VI-/V, IV, 370 m v južni steni Skute. S hitrim tempom sva skozi Gamsov skret v uri in 40 min prišla pod steno. Tam se pozdravimo z Vesno, ki je že plezala v sosednji smeri.  Opremiva se za plezanje in prvi raztežaj, skupen z Zajedo začnem plezati jaz. Drugi raztežaj je najtežji, zato gre načrtovano naprej Kruh. Poč je strma z dobro in ostro skalo. Kruh je nato plezanje naprej prepustil meni. Četrti raztežaj je spet težji, kjer gre smer čez previs na polico po kateri sva prečila v levo proti stolpu. Od tam sva izmenično plezala do roba stene, kjer sva se razvezala. Smer je na težjih mestih dobro opremljena, štante pa sva razen prvih treh delala svoje. Na vrhu Skute sva pomalcala in čez Žmavčarje sestopila v dolino. Pri Jurju v Kamniški Bistrici sva nazdravila na lepo preplezano smer in opravljeno turo za SP.

 

08 marec 2021, 21: 50

AGT in Kozorogova smer

Lepo nedeljo sva s Tonijem izkoristila za plezanje. Med vožnjo sva se dogovorila, da greva plezat v Begunjsko Vrtačo. Namenjena sva bila v Kozorogovo smer (III+, 500m 70°/50°). Začetek smeri je bil povsem kopen tako, da sva prva dva raztežaja splezala po smeri AGT. Toni začne plezati prvi raztežaj in že po nekaj metrih ugotovi, da so razmere dobre, plezanje pa bolj strmo, kot je izgledalo pod smerjo. Na nekaterih mestih je bil sneg slabo zbit, možnosti za vmesno varovanje pa niso ravno pogoste. Po priblizno 50m je priplezal do stojišča z dvema klinoma. Tam sva v snegu videla stopinje, katere pa se niso nadaljevale naprej  po smeri. Drugi raztežaj začnem plezati jaz in po prečenju pridem na siten prestop v tanek pas ledu in snega sredi strmih plošč. Po kar nekaj prplezanih metrih, mi uspe postaviti dobro vmesno varovanje na metulja in tako je bilo plezanje naprej bolj sproščeno. Po drugem raztežaju se odločiva da bova nadaljevala po Kozorogovi. Smer je naprej bolj položna s krajšimi strmimi skoki, tako da sva naprej vlekla "štajerca". Sneg je bil proti vrhu  vedno slabše predelan, tako da se nama je proti koncu kar globoko vdiralo. Po 4ih urah sva bila na vrhu smeri, kjer sva se razvezala. Povzpela sva se še na vrh in po sestopni grapi sestopila nazaj na Ljubelj. Nakoncu sva bila oba zadovoljna s smerjo in z dobrimi razmerami.  

09 februar 2020, 21: 12

Severni raz in Špikov graben

26.1. se odpeljemo v Logarsko dolino z namenom plezanja v Vzhodni smeri v Mali Rinki. Žal nas pričetek sneženja na vstopu v smer od tega odvrne. Zato si dobro voljo povrnemo v Palenku, ki smo ga preplezali po dolgem in počez, kjer je bilo le to možno.

En teden kasneje. Slaba novica! Sappada in ledni slapovi odpadejo! Dopust pa je ostal. Tako se s soplezalcem v petek zjutraj zapeljeva do Ingota. Namenila sva se v Špikov graben, čeprav nisva zasledila nobene informacije, da bi kdo že kaj hodil tam to zimo. In res. Zgažena potka se je zaključila pri bivaku Pod Špikom. Gazila sva do plazovine. Čeznjo sva se nekako prebila, naprej pa se je začel bolj trd sneg. Odpikala sva v graben in naprej do skoka, ki se ga prej ne vidi. Šele, ko prideš pod njega. Ena sama gladka skala, visoka cca 15m. Že na prvi pogled ugotoviva, da po grabnu ne bo šlo. Potem se cca 1 uro zaletavava v desno steno, vendar naju ne spusti čez. Ko le ugotoviva, da ne bo šlo, pospraviva opremo v nahrbtnika in se začneva vračati. Preden zapustiva Špikov graben, začneva pogledovati na greben, ki se pne vzdolž grabna. Spet si nadeneva opremo in zaplezava. 1.skok je kopen in nekoliko siten. Naprej je lažje. Sneg bolj kot ne neuporaben. Varovanje večinoma na macesnih. Napredujeva počasi. Priplezava na desno ramo tik nad kopnim skokom v grabnu. Ura je bila že kar pozna, s sabo pa imava le eno 70m vrv. Za abzajl po grabnu bi bilo premalo. Zato se odločiva za povratek in počitek pred naslednjim dnem.

V soboto, na Prešernov praznik, se zapodiva v Severni raz Male Mojstrovke. Do vstopa v Hanzovo je bilo nekaj stopinj, naprej pa ni šel nobeden. Vstop v smer je kopen in precej tečen začetek. Ko vpnem 1.svedrovec, je bolje. Psiha nekoliko popusti. Po nekaj obotavljanja, mi uspe preplezati ta detajl. Naprej je kar nekaj snega, dovolj dobrega za hitro napredovanje. Varujeva se več ali manj na frende, ali pa zabijeva še kakšen klin. Sneg se kaj kmalu spremeni v slabega. Cepini ne držijo in napredujeva počasi. Kamin v 1.skoku na razu je nekoliko odet v led. Tako nama pomaga priti na izrazit raz, ki pa nama postreže še z enim kopnim stolpom pred vpisno knjigo. Skala ponudi precej dobrih hukov za cepine. Ta stolp ni bil težaven. Od vpisne knjige se usmeriva v desno pod zadnji stolp in ob njem na vrh. Sneg je bil popolnoma gnil, zajeda pa precej gladka. Najtežavnejši del, ki je zahteval precej dobre psihe in zaupanja v postavitev cepinov. Na vrhu tega stolpa se usmeriva v levo, po slabem snegu čez široko grapo in še čez en grebenček v izstopno grapo. V tej grapi pa začuda spet boljši sneg. Na vrhu grape naju pričaka še ogromna opast, dolga nekih 70-80m in visoka tudi čez 3m, ki pa se ji izogneva po desni strani in po dobrih 6.ih urah izplezava iz smeri.

Obračanju sva obrnila hrbet in si podredila Severni raz MM. Z nasmehom na obrazu in veseljem v srcu se spustiva na Vršič in h Komandosu (Vesni) na pivo.

31 december 2019, 21: 21

Dve decembrski

Nedelja 08.12.2019:

Po nekajmesečnem predahu od hribov se je zima začela obetavno. Teden pred Miklavževim koncertom se je govorilo, da gre nekaj članov takoj po koncertu na Triglav. S Tonijem sva vedela, da je za naju to skoraj neizvedljivo. Razmišljala sva ali koncert ali Triglav in se na koncu odločila za lažjo varjanto. Nekaj čez 5.00 zjutraj sva se iz Krme zagnana podala proti Triglavu. Zadnje pol ure hoje do Kredarice nama je tempo držala le še hribovska trma. Vzpon na Triglav sva opravila po prehodih levo od Millerjevega kamina. Na strmih delih je bil sneg trd, na položnejših pa sva gazila skoraj do pasu. Razgledi na vrhu so bili občudovanja vredni. Po kratkem postanku na vrhu, sva se hitro podala proti Kredarici. Sneg je bil ravno prav ojužen za hiter sestop v Krmo.

Nedelja 29.12.2019:

Planov in idej je ogromno. Napovedan je bil močan veter v visokogorju, zato sva turo prilagodila razmeram in splezala Teranovo smer. Snega je malo, tako da na dostopu ni bilo nobenih posebnosti. Ob vstopu v smer sva hitro videla, da bodo razmere za plezanje dobre. Veter v visokogorju je prenašal sneg in tako se je neprestano pršil po smeri. Raztežaji so bili skoraj vsi dolgi 60m, tako da sva večina štantov delala svojih. V smeri je ostal en ne zabit klin J. Turo sva zaključila s pivom pri pohabljenem Davidu.

© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si