Hišni red

Plezalna stena ima odprta vrata tudi za njen primarni namen. Trening, vadbo, rekreacijo in druženje. Vsak, ki se namerava posluževati plezanja v PCAOŽ, si mora obvezno prebrati in ob obisku centra upoštevati HIŠNI RED Plezalnega centra AO Železničar.

AOZ Plezanje

 

HIŠNI RED PLEZALNEGA CENTRA AOŽ


Plezanje je lep šport. Radi ga imamo in v njem uživamo. Veliko truda, dela in denarja smo vložili v ta prelepi center in sedaj ga lahko končno uporabljamo. Da bi pa vse potekalo gladko, je fajn, da se dogovorimo, kako bodo stvari potekale. Vsi smo odrasli in zreli, zato bomo ob plezanju uporabili tudi kanček zdrave pameti in pazili nase in drug na drugega. Padci in podobne nevšečnosti lahko pripeljejo tudi do hudih poškodb, zato bodite pri plezanju pozorni tudi na druge in ne samo osredotočeni na svoj problem, balvan.

Splošno

1. PLEZANJE NA LASTNO ODGOVORNOST!!!
2. Plezanje je možno samo v času uradnih terminov. Za plezanje izven terminov se je potrebno dogovoriti z enim izmed dežurnih. Samo dežurni imajo dostop do ključev.
3. Za vsak termin se vodi dnevnik obiska. Vanj se vpisuje število obiskovalcev, kdo je dežurni, število prodanih vstopnic ter kakršnekoli poškodbe prostorov, plezalnih sten, grifov, blazin ter ostalih pripomočkov za trening. Dežurni vpiše tudi vsako nepravilnost, ki jo opazi ob prihodu v PCAOŽ (umazane blazine…).
4. V času vadbe lahko v prostor za trening vstopamo samo v copatih, plezalkah, nogavicah ali bosi. Vstopanje v čevljih je PREPOVEDANO!
5. Po plezanju se opravi naslednje reči:
a. z mokro krpo in/ali sesalcem se pobriše blazine,
b. ugasne se luči,
c. izklopi radio, grelnik…
d. pospravi prostore,
e. zaklene prostore.
6. V primeru, da je dežurni zadržan in ne more odpreti stence, potem mora pravočasno poskrbeti za zamenjavo. Samo obvestilo, da ga ne bo na termin, ne zadostuje. Poskrbeti mora, da nekdo namesto njega prevzame termin.
7. V Plezalnem centru AOŽ (PCAOŽ) je dovoljeno uporabljati samo tekoči magnezij, magnezij v kroglicah in magnezij v prahu.
8. Če plezate z magnezijem v prahu v vrečki okoli pasu imejte v mislih to, da boste ob padcu na blazine zaprašili prostor in blazine. Obnašajte se temu primerno in ob plezanju težkih balvanov, kjer je padec neizbežen, snemite vrečko.
9. Stopanje po oprimkih je načeloma dovoljeno, vendar poskusimo čim bolj izkoriščati nameščene stope. Če jih primanjkuje ali so nameščeni na napačnih mestih, jih prestavite. Stopanje po oprimkih je absolutno dovoljeno in zaželeno za smeri roka-noga.
10. Pijačo vnašajte v ustrezno zaščiteni embalaži, da ne prihaja do razlivanja/polivanja po steni, blazinah in prostoru. Če se le da, jo imejte shranjeno na primernem mestu, kjer ne moti vadečih.
11. Prepovedano je plezanje brez primerne obutve. Primerna obutev so plezalke.
12. Prepovedano je plezanje s cepini, tudi če so okli zaščiteni. Prepoved velja za ogrevalni hodnik, visoko in bolder steno ter za system wall, campus in peg board.
13. Prepovedano je poležavanje na blazinah pod smermi, medtem ko drugi plezajo.
14. Prepovedano je vnašanje hrane in živali - v prostor za trening.
15. Prepovedano je plezanje tistim, ki niso plačali vadnine - letne ali dnevne.
16. Prepovedano je plezanje osebam pod vplivom psihoaktivnih snovi (alkohol, …).
17. Dežurni skrbi, da vadeči upoštevajo vsa pravila.

Plezanje na balvanski steni

1. Vadeči opozarjajte drug drugega, da ne pride do neljubih padcev, trkov in podobnih stvari, ki lahko vodijo do poškodb.
2. Če plezate z magnezijem v prahu v vrečki okoli pasu, potem jo snemite pred plezanjem težkih balvanov, kjer je padec neizbežen. Ne puščajte je ne sredini blazin, temveč jo odložite na stran, kjer ne moti ostalih vadečih.
3. Pri plezanju si pomagajte med seboj. Primer: če nekdo pleza težek balvan, kjer je velika možnost, da ob padcu zaniha in pade izven območja rdeče blazine, ga ostali vadeči pazijo oz. t.i. “spotajo”.

Plezanje na visoki steni
1. Praviloma se lahko pleza samo z varovanjem od zgoraj ali “na top-rope”.
2. Pleza se tako, da napredujoči izpenja vrv iz sistemov in jo vpenja nazaj, ko ga varovalec spušča nazaj dol.
3. Ob plezanju naprej je prepovedano izpuščati sisteme. Vpeti je potrebno vse svedrovce oz. sisteme.
4. Ob plezanju naprej se izogibamo nepotrebnim padcem. Raje varovalca prosimo, da pobere vrv in se v sistem/vrv usedemo.
5. Prepovedano je “soliranje“ oz. plezanje brez varovanja višje od višine prve plošče (300 cm).
6. Ob plezanju na visoki steni je potrebno biti pozoren na ostale plezajoče na steni. Primer: če nekdo pleza v visoki steni, potem je prepovedano plezati prečko pod njim. Če se temu nikakor ne morete izogniti, potem se opozorite, da oba plezalca (tisti v visoki steni in tisti, ki je v prečki) vesta, kaj se dogaja.
7. Za dokazovanje moškosti in božanje ega so primernejše druge dejavnosti, kot npr. ruska ruleta. Visoka stena za tovrstno dokazovanje ni primerna.

Trening na campusboardu
1. Campus board je namenjen treningu maksimalne moči, moči prstov in eksplozivnosti.
2. Pred vadbo se zelo dobro ogrejte.
3. Dovoljena je uporaba magnezija.
4. Prepovedano je stopanje po letvicah za držanje (tiste, ki imajo napis NUBS). Za stopanje so nameščene letvice pod campus boardom.
5. Prepovedano je plezanje s cepini, tudi če imajo zaščitene okle.

Trening na peg boardu
1. Peg board je namenjen treningu maksimalne moči in eskplozivnosti ter krepitvi trupa.
2. Pred vadbo se zelo dobro ogrejte.
3. Dovoljena je uporaba magnezija.
4. Prepovedano je stopanje na palice in v luknje. Za stopanje so nameščene letvice pod peg boardom.
5. Prepovedano je plezanje s cepini, tudi če imajo zaščitene okle.

Hišni red plezalnega centra AOŽ je sprejelo vodstvo AOŽ v Ljubljani, dne 3. 2. 2016 in velja do preklica oz. dopolnitev.

 

Vodstvo AOŽ

 

© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si