Mitja Pišlar

Mitja Pišlar

Vesna (Comandos) je že za prvo najino turo predlagala smer Jesih-Potočnik, vendar sva ugotovila, da ker se tedaj še nisva poznala, morda to ni bistra ideja. Spoznavne formalnosti sva opravila na severnem razu Male Mojstrovke ter sva jo tako mahnila v Krmo pri naslednji turi. 

Prenočila in pozajtrkovala sva v Kovinarski koči (hešteg zelo prijazna oskrbnika, hešteg priporočam) ter krenila proti severni steni Debele peči. Po dobri uri hoje po serpetinasti stezi sva prišla do smeri. Prvi del sva bila nenavezana, v drugem delu pa sva plezala kot enakovredna plezalca. Fantastično! Najzatevnejši kamin je bil nekoliko moker, vendar sva ga s Comandosom z lahkoto opravila. Proti vrhu smeri je užitek samo naraščal, saj je bila skala tako dobra, da sva se lahko na izpostavljenih ploščah naslajala adrenalinskim detajlom.

Do vrha sva porabila 4 ure in pol. Po počitku sva se skozi Lipanska vrata odpravila nazaj v dolino, kjer se je zame avantura nadaljevala. Doma sem namreč pozabil pohodniške čevlje, zato sem bil primoran hoditi v tekaških supergah z obrabljenimi podplati. Vseskozi sem imel pred očmi naslov članka: "Plezalcu je pri sestopu zdrsnilo - NI IMEL PRIMERNE OPREME!". A v mislih sem imel tudi idejo, da poleg primerne obutve je ključna pripravljenost in izkušenost  pohodnika. Tako sem vsak korak po zelo strmi poti v Krmo izvedel zavestno in premišljeno.  Končni članek ima tokrat drugačen naslov.

Čudovita plezarija! 

© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si