Gašper Kurež

Gašper Kurež

Pretekli vikend se je v Logarski dolini, natančenje v Domu planincev zbralo 12 zasavskih plezalcev v okviru Zasavskega alpinisitčnega tabora. Štirje najbolj zagreti smo se v močnem nalivu pripeljali že v petek zvečer. V soboto zjutraj nismo imeli težav z zgodnjim vstajanjem, saj so bile stene popolnoma mokre. Ob človeku prijazni uri smo šli probat v verjetno eno izmed redkih sten v okolici, ki bi lahko bila suha in sicer v Klemenčo peč. Tam smo z Dolijem, ter Črtom in Anžetom(AO Litija) v mešanih navezah preplezali vsak dve smeri. Kvaliteta skale ni bila najboljša, čeprav plezaš po navidez kompaktnih ploščah. Po plezanju v Klemenči peči smo se pridružili ostali falangi zasavcev, ki je svoje bicepse napenjala v bližnjem plezališču. Po preplezanih parih smereh smo se vsi skupaj odpravili v kočo na večerjo. Tam smo imeli marsikatero zanimivo debato, sploh iz vidika povezovanja ferajnov, skrbi za zasavska plezališča in drytulišča, predvsem pa je bilo zanimivo poslušati zgodbe Vilija Gučka.

V nedeljo smo šli probat v Štajersko rinko in sicer v Direktno smer. Pogled na steno nas ni navdajal z optimizmom saj je stena izgledala mokra predvsem v detajlu. V začetnih raztežajih ni bilo čutiti nobene sparine, tako je bilo naše gibanje v steni bolj podobno pingvinom kot pa plezalcem. Za samo smer lahko rečem, da je vrhunska, skala odlične kakovosti in veliko strmega plezanja z zanimivimi detajli. Za plezanje glave se nismo odločili in smo izbrali levi izstop. Cug in pol pod vrhom smo se ponovno navezali saj so se pojavila zelo sitna mesta. Direktno smer sem zborbal skupaj z Dolijem in Alenom(vsi AOŽ), drugo navezo pa sta sestavljala Marko(Ao Rašica), ter Moris(Ao Špaltna). Sledil je še ekspresen povratek skozi Turski žleb in analiza v Domu planincev, ki pa se je sam nisem udeležil saj me je naslednje jutro čakala tura za SP. 

 Že nekaj časa nazaj sem nafehtal Metka za SP turo, le to sva izvedla na krasen dan v ponedeljek. Izbrala sva Steber revežev v Zadnji Mojstrovki. Spodnji del smeri se mi je zdel orientacijsko med bolj zahtevnimi, kar sem jih letos plezal(ali pa so svoje naredili živci:P). Rekel bi, da je v smeri bolj pomembno slediti opisu kot pa skici. Zgornji del smeri mi je bil nakoncu kar všeč, sploh zajeda je fantastična dobro nabita in lepo plezljiva. Na vrhu je Metek našel še vrhunski štrbunk WC v krasnem ambijentu s pogledi tja do Jalovca, Grossgloknerja in naprej. Sledila je analiza, stisk roke, vrhunski sendvič in Metkov 'žegn'. Če malo povzamem Miheliča: res sva vstopila kot reveža, izstopil pa sem kot SP z lepo avanturo v lepem okolju in dobri družbi (pričakoval sem, da se bo tudi stanje na bančnem računu zelo izboljšalo glede na miheličev opis pa vendar je ostalo nespremenjeno).

Ni kaj super podaljšan vikend s super družbo, čeprav s slabo vremensko napovedjo. Ampak konec dober, vse dobro. 

© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si