Vesna

Vesna

28 julij 2020, 14: 47

Andrejka v Mangartu

Mater, tale Slavc je bil pa od hudiča, sem si mislila, ko sem se basala čez streho.

Pa sva šla, s Sebatom (AO Kranj), po dveh mesecih odlašanj zaradi vremena,nečasa, itd... Zjutraj standard lokacija, Lesce Lidl via Mangartsko sedlo. Že od daleč se razveseliva da točno na vstopu ni nobene zaplatice snega. Dobre pol ure in sva pod steno. Žreb določi da začne Seba. Desno okoli previska v nekakšno poč(klin), čez trave do prve zajede. Cel prvi raztežaj je bil kar siten, sploh po travah ker je bilo vse mokro in blatno. Pod zajedo(do tam 60m) sva pustila en klin. Tam mi je za 8 sekund padel mrak na oči, ko je moj ATC dobil krila. Ampak nič ne de, bo pa dan za polbiča in gardo, ter seveda krotovičenje vrvi. Nadaljujem po zajedi gor, na vrhu je star klin, potem pa po naslednji zajedi do naslednjega starega klina in navrtanega sidrišča(Mgla?). Od tam plezaš levo navzgor po polici proti nezgrešljivi luski, kaminu. Pod njim je star klin in snežna sablja. Kamin je res lepa plezarija, kot tudi prejšni dve zajedi, zato se je Seba malo pritoževal nad njegovimi mokrimi in travnatimi raztežaji, da to pa ni fer. In glej ga zlomka, naslednji raztežaj s travami je spet pripadel njemu. Ta polica ocenjena z II je dolga 60m, da prideš do pod strehe pa ti zmanjka 10m vrvi. Tam spodaj je ostal še en klin. Pod streho urediva sidrišče, Sebatu predam vodstvo in že se zažene. Frendi gredo lepo notri, malo študiranja in že je čez. Ko prestopiš iz strehe imaš super skalno uho, višje klin, težavnost za malenkost popusti, ampak daleč od tega da bi se sprehajal. Hop okoli druge strehe do pod tretje, kjer je en klin. Do tam 50m in viseči štant. Zadnja streha je prestop čez plato in basanje po kaminu, kjer na vrhu le tega uzreš vpisno knjigo(Briljantina). Od tam naprej sva naredila še en raztežaj po kaminu, ki je skupen z Briljantino. Po 7 urah si s prešernimi nasmehi čestitava za preplezano smer. S seboj sva mela kar veliko opreme, 15 klinov, prijateljev cel komplet(podvojen), zelo prav pride tudi trojka, pa jebe tut. Cel dan je pelo kladivo, prijatelji so leteli v poke, jebe so se zatikale. Smer je lepa, konstantna, je pa potrebna pazljivost, ker skala ni povsod dobra. O oceni smeri pa sva mnenja, da je malenkost nizka. Je pa tudi res, da nisva neka strokovnjaka za ocenjevanje.

Ker so zaradi daljše časovnice velikopotezni plani za naslednji padli v vodo, sva v zadnjih minutah ujela trgovino in pivo v Bovcu, šla v Trento pod balvane prespat, naslednji dan pa splezat Kranjsko poč v NŠG. (hvala Klemen za ATC!)

Poletje je zakon :D

 

13 julij 2020, 07: 15

Herletova smer

Če smo bili primorani skrajšati dolomite in it v petek domov zaradi slabega vremena, je blo treba v nedeljo nekaj splezat v naših hribih. Pa sva z Urošem izbrala Herletovo smer. Na Klemenči jami ob pitju kave sva pogledovala proti mokri steni Ojstrice in razmišljala če ne bi raje zavila v Krofičko. Ampak Uroš je izbiro prepustil meni, kar se je izkazalo za pravilno(baba ma zmeri prou). Pri balvanu pod steno se opremiva, poplezava do gladkega praga(mokro) in se naveževa. Potem po rampi levo gor(malce krušljivo), nakar smer zavije desno po polici in že sva v Herletovi votlini. Spet algast moker previs in potem do vrha stolpiča, kjer uzrem Herletovo prečnico. Uroš jo lepo in elegantno prepleza, jaz za njim malo manj. Naprej brez posebnosti, prečka na dol v levo, čez plato do kamina ki je bil moker, kakopak, pa malo pod vrhom je smer bogatejša za en klin. Plezalke pa sva si vsake par minut brisala ob hlače in na koncu smeri zgledala kot da bi prišla iz jame. Skratka lepa smer, orientacijsko nezahtevna in sploh ne tako krušlijva. Ojstrica, see you soon :)

Po soboti, ko tiščiš cel dan noge v luft, se je bilo v nedeljo na mestu malo pretegnit. Z Neli sva zjutraj na parkirišču pri Koči na gozdu v sekundi spremenili plan, ker se je izkazalo, da mi včasih zelo prepričljivo prileti iz ust kaj, kar se mi samo zdi. Tako da sva jo mahnili pod Prisojnik. Plezali sva Slap pod Hudičevim žlebom in nadaljevali v Hudičev žleb. Razmere so bile večinoma zelo dobre. Edino slap se mi ni zdel najbolj optimalno ojačan in kot kaže bo v naslednjih dneh stanje še bolj bogo. Sestopili sva po isti smeri in zadnji abzajl ujeli v temi. Bila je super avantura. 
© 2020 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si