Družabni večer: LUKOMIR, MOJ DOM

Vabimo vas na 7. družabni večer sezone 2017/2018.

V sredo, 18. 4. 2018, ob 20:15, bomo v PCAOŽ pripravili porojekcijo etnografskega filma Lukomir, moj dom, ki sta ga ustvarila naša tečajnica Manca Filak in njen izvenzakonski partner Žiga Gorišek.

Lukomir je najvišje ležeča vas (1472 nmv) v Federaciji Bosne in Hercegovine, nahaja se na južnih pobočjih planinskega masiva Bjelašnice. Kljub odseljevanju prebivalstva in porastu turistične dejavnosti v zadnjih desetletjih transhumantno pašništvo ostaja ena glavnih gospodarskih panog bjelašniških vasi. Lukomir je ena redkih vasi na Bjelašnici, ki med jugoslovansko vojno v 90. letih ni bila požgana in je zato ohranila tradicionalno arhitekturo in videz. To je danes njena glavna znamenitost, ki spodbuja vedno večji obisk zunanjih obiskovalcev, celotno območje pa je priljubljeno tudi med pohodniki in v zimski sezoni med smučarji.

Lukomir, moj dom je etnografski film, ki je nastajal od aprila 2013 do maja 2017, in sicer kot vizualna etnografija vsakdanjega življenja starejšega para, Hismeta in Tidže, s katerima sta avtorja filma živela in delala v različnih letnih časih tekom teh 4 let.

Vabljeni člani, tečajniki in prijatelji odseka.

Se vidimo!

Lukomir Filak

 

© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si