21 oktober 2018, 16: 01

Vzhodna smer v Mali rinki Izpostavljeno

Napisal

Topel (ali pa ne tako topel) sobotni dan je bil kot nalašč še za eno zadnjih letošnjih plezanj v kopni skali. Z Anžetom (AO Rašica) sva se dogovorila za Vzhodno smer v Mali rinki (350m, IV/III).

Vstop v smer je desno od prvih klinov planinske poti čez Turski žleb. Zaradi neizrazitega in lahkega terena imajo spodnji raztežaji več variant. Sama sva izbrala varianto čez kamin, ki nas je pripeljala do žleba. Nadaljevala sva v/ob žlebu rahlo v desno po platah, ki so nudile odlično plezarijo, a so se mi zdele na določenih delih malo težje kot je bila ocena v opisu. Žleb se je zaključil v grapi, ki nas je vodila skozi še en kamin, ki sem ga preplezal po desni strani, verjetno težji varianti, in se zaključila pod trikotno zagozdo. Ker sva imela še dovolj časa in sva si oba še želela dobre plezarije se nisva odločila ne za levo in ne za desno izstopno varianto, ampak sva izbrala direktno (v vodničkih je ni, le v opisih plezalcev; ocena max V), ki nam je ponudila še okoli 50m super plat. Na vrhu nas je pričakalo dolgo pričakovano sonce, ki se nam je izmikalo vse od začetka plezanja. Na vrhu sva tako pogrela prste na rokah in nogah, ki so bili premrzli od hladne skale in še posebaj od hladnega vetra, ki nas je spremljal v drugi polovici smeri.
Smer orientacijsko ni preveč zahtevna in skala je super, le na določenih mestih zna letet kamenje predvsem zaradi štrika. V sami smeri je veliko klinov (nekateri že precej stari), sva jih pa vseeno še nekaj zabila, predvsem za sidrišča v spodnjem delu, kjer je bilo več variant. Stena je poleg plezarije ponudila še fantastične razglede na zlato-oranžno kuliso jesenskih barv v okolici Okrešlja.

Na Okrešlju sva še nazdravila uspešno preplezani smeri (moji prvi v enakovredni navezi) in si ogledala na novo zgrajeno zimsko sobo.


Nazadnje urejano na 21 oktober 2018, 22: 32
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si