10 januar 2019, 14: 50

Miklavževo darilo Izpostavljeno

Napisal

 

Preteklo nedeljo smo se Matej Ogorevc, Ana Dragar (oba AO Domžale) in jaz podali iskat Miklavževo darilo, ki se skriva nad Koritnico, v grapi pod Plešivcem. Seveda v upanju, da je že pripravljeno (tj. zaledenelo). Samo menjenje za turo je bilo ekspresno, jaz sem bila itak za že ob omembi besede "slap". Matej, hvala za povabilo! :D

Dostop je bil pester, najprej po cesti, potem "ferata", nekaj cik-caka, potem pa še malo cik-caka po snegu. Tu pa tam se lahko pogrezneš do pasu in se delaš, da je res prava zima. Še nekaj ovinkov in prispemo do na videz izjemno udobnega balvana - na vrhu je čisto raven in porasel s travo. Baje še borovnice rastejo okoli njega. Tam smo bili tudi že prepričani, da naša pot ni bila zaman in da nas darilo res čaka - lepo pomrznjeno (morda manj kot kdaj prej, a vseeno dovolj). Ta čas se je tudi vreme popravilo in razgledi so bili čudoviti.

Tako je bil končno čas za slap. Položni deli sicer niso bili pomrznjeni, ampak ker so mi tudi grape všeč, se res ne morem pritoževati. Ana se morda lahko, ker se ji je vmes pogreznilo tako golboko, da smo ugotovili, da je vode tudi pod snegom kar precej. Tekoče. Ki prav lepo od zgoraj steče v čevelj. Ampak rezervne nogavice in plastična vrečka rešijo vse težave. Na navpičnih delih pa smo se lepo naplezali. Na nekaterih mestih je bil led kar trd, delali so se "talarji" in kak kos ledu je priletel tudi na nas (ampak nič v primerjavi z lansko Mlačco xD). Pa da ne bo kdo mislil, da je to kaj pokvarilo veselje in navdušenje. Zakon je blo!

Sestop je minil hitro, v zgornjem delu nam ga je popestril sneg, kasneje pa smo iz čistega firbca (ki ima izvor že vsaj dobra 3 leta nazaj, mogoče pa še dlje) z markirane poti zavili na lovsko stezo, ki nas je ob nekaj zajlah popeljala ven iz stene. Zgleda je tu dosti gamsov, ker so si lovci pot kar lepo zavarovali.

Kot češnja na torti k Miklavžemu darilu pa moram povedati še, da je čisto nekaj posebnega, ko greš plezat smer, ki so jo prvi splezali Želežničarji (no, vsaj v 2/3-deležu; smer so prvi plezali Poli, Dalenjc in Tedi)! :)

In seveda upam, da bo še dolgo mraz, ker navdušenje nad slapovi še ne pojenja. :D

Slike: ta lepše so od Ane, ostale so pa moje.

Nazadnje urejano na 10 januar 2019, 15: 31
Prijavite se za komentiranje
© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si