11 marec 2018, 09: 32

Sedma skupna tura: Turno smučanje Izpostavljeno

Napisal
Razgled na vrhu Hirnecka (2164nmv) Razgled na vrhu Hirnecka (2164nmv) foto: Nejc Erklavec

V soboto, 10. marca, je potekala že sedma skupna tura alpinistične šole 2017/2018, in sicer: turno smučanje. Priznam, da sem imela po predhodni odjugi preteklega tedna občutek, da bo bolj malo snega za uspešno izvedbo skupne ture. Le-te se nas je tokrat udeležilo malo manj, med drugim Robi, ki je bil tudi vodja odprave ter Matevž, Špela, Željo, David L., Tomaž in 6 tečajnikov (Matjaž, Aleš, Nejc, Vesna in dve Manci). Robi je izbral za cilj vrh Hirneck (2164 nmv) in Karlhöhe (2218m) na avstrijskem Koroškem, približno 170km vožnje iz Ljubljane. Na pot smo se odpravili ob 7.10 (tradicionalna tečajniška zamuda) čez predor Karavanke do vasi Sankt Peter im Katschtal (Rennweg am Katschberg) v Avstriji, ki je bila naša izhodiščna točka. Cilj skupne ture je bil oddaljen približno 8km hoda s kar nekaj višinske razlike (caa. 1000nmv). Ker smo vsi tečajniki, ki smo se udeležili ture bolj kot ne začetniki v turnem smučanju ali smučanju nasploh, je bilo jutro polno pričakovanj. Tudi vreme je zdržalo pritiske oblakov in megle, ki se je večala z nadmorsko višino.

Hodili smo v zmerno do pretežnem tempu, tako da smo naš predviden vrh, Hirneck osvojili po približno treh urah in pol hoje, nekateri med nami so se odpravili še na sosednji malo višji kucelj Karlhöhe, a je bil ta že precej kopen za smučanje navzdol. Kože smo tako po občudovanju 'razgleda' dokončno pospravili v nahrbtnike in se strumno odpravili v dolino. Čakal nas je zelo prijeten in pa predvsem dolg spust, ki je bil zaradi odprtega in položnega terena odličen za začetnike ter za izvajanje različnih manevrov turnega smučanja, kot so na primer dolgi zavoji, spuščanje v klasičnem ritnem slogu, ipd. :) Po uspešnem prihodu do ceste sem sama izvedla še bočni obrat na asfaltu. :) 

Torej, preživeli smo (!) lep in aktiven dan pri naših gornjih sosedih in upajmo, da bo letošnja zima prizanesla še kak snežen vikend za utrjevanje turno smučarskega znanja. Predvsem pa hvala Robiju za izvedbo včerajšnega dne.

Lekcija skupne ture: preveri turno smučarsko opremo, preden se odpraviš na turo, tudi psi več niso to kar so bili :)

Nazadnje urejano na 12 marec 2018, 08: 58

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Željo 12 marec 2018, 08: 04 objavil Željo

    To je to vreme in to so ti razgledi. Zlati standard, kadar sem jaz zraven ;-) .

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si