Dinch

Dinch

Greben devetih vrhov med dolino Sedmerih jezer ter Spodnjo Trento se bohotno razprostira med mogočnim Vodnikovim Vršacem nad Prehodavci, čez Veliko Špičje, Vrh Labrje, Plaski Vogel vse do planine Za skalo. Prijaznejša južna pobočja, skozi katera je speljana planinska pot, nudi v kombinaciji z modrino Triglaskih jezer prizor, ki vskega za nekaj časa ustavi. Vrtoglava severna pobočja bohinjsko-trentarskega grebena, zanimivejša za plezalce ter tiste, ki se želijo umakniti vrvežu ljudi v prej opisani dolini, pa so dostopna iz Spodnje Trente. Pod ostenje vodi položna stezica iz vasi Na Skali. Najprej sledi cesti, ki vmes išče bližnjice skozi gozd. Med potjo se drevesa razredčijo in vodijo čez jase, kjer se na desni se odprejo pogledi razbitih ostenj Kuka, Travnika, Plaskega Vogla, do grebena na koncu doline po kateremu poteka smer katero so leta 1913 Tuma, Komac in Kavs preplezali, da so pristopili na ta greben. Na koncu doline je jasa, ki se imenuje Ravni dol. Mimo teče potok, ki pa je zaradi slabe zime suh. Šele nekaj višinskih metrov po potoku višje teče voda, ki se topi od snega ki vztraja na snežičih pod steno.  Smer, ki sva se jo z Barbaro odločila preplezati, gre po centralnem stebru v vpadnici glavnega vrha Velikega Špičja. Lepo opevana vršna zajeda se že vidi od daleč, ki te z belo skalo vabi da jo spoznaš od bližje.

Smer je opisana v Miheliču, midva pa sva se držala skici in opisu Prleta iz knjige Moje gore. Smer je na začetku trentarska. Prvih pet raztežajev iščeš najlažje prehode iz vrha rušnate glave v ovinku proti levi na raz stebra. Tam sva se navezala. Po stebru hodiš oziroma poplezavaš iskajoč najlažje prehode. Naletiš na prvo težavnejše mesto. Črno-rumen previs kateri premore dva klina. Barva tukaj da slab občutek za kvaliteto skale, kateri se izniči ko zaplezaš vanj.  Preplezaš ga v razkoraku, nato pa obideš po levi. Ključni oprimki držijo. Slediš razu in se mu enkrat umakneš v desni bok. Po enem raztežaju prečiš nazaj, a se mu spet umakneš levo po gruščnati polici. Tukaj se začne najlepši del. Za uvod je prehod desno gor, ki te prepelje do tiste zajede, ki te vabi odkar si jo zagledal. Zdaj se prava plezalna uživancija šele začne. Cca 70m pokončne zajede, ki jo splezaš v dveh raztežajih. Med gibanjem se ti oprimki kar ponujajo ti pa jih z veseljem grabiš. Ko zajede ekspresno hitro zmanjka, po vseh štirih prrečiš po polici v levo (to je tam kjer vsi soplezalca v rit slikarijo ;) ) do okna. Tam si vzami čas in se malo razglej kaj je narava z leti ustvarila. Na vrhu smeri te čaka najtežja odločitev. V katero tran naj se obrnem, da pojem sendvič? Priporočam, da vsake tri grižljaja obrneš stran neba (imej dosti velik sendvič da bo teh čim več). Pogled ti seže do Krna, Kanina, Montaža, Avstrijskih hribov... greben od Črne prsti do Bogatina, Jalovec ter seveda prej opevana dolina Triglavskih jezer. Tista modra barva zgleda ćisto drugače od zgoraj. 

Po grebenu sva nadaljevala po planinski poti proti Prehodavcem. Zavila sva levo dol in sestopila po Tumovi smeri nazaj v Ravni dol in do avta. 

 

p.s.: Izgubila sva rumenega frenda BD C4 #2 z vponko. Poštenega najditelja čakajo večje količine napitka po lastni izbiri O3O-396-63O

Glede na letošnje visoke temperature se nam okno za plezanje prisojnih strani bliža proti koncu, saj se sneg na severnih straneh kar hitro topi. Da naju želja po obisku osojnih sten ne prevzame, sva se s Klaro podala v V steno Malega Grintavca nad Trento v upanju, da preplezava novo smer v liniji, ki sem jo zalsedil že nekaj časa nazaj. Stena se ponaša z zanimivo strukturo eno na drugo naloženih plasti z odlično skalo. Od vznožja do vrha stene so ena zraven druge zložene mejnice teh plasti in vsaka ponuja zanimivo plezanje v trentarskem ambientu. V steni je že kar nekaj lahkih smeri, zato nisva pričakovala prekomernega naprezanja.

Smer začne v desnem boku stene ob rumenem odlomu. Poteka naravnost navzgor in išče lepe prehode po rampi, ki ji sledi od začetka do konca. Med plezanjem se nisva držala najlažjih prehodov, saj so prekriti s trentarsko travo. Raje sva plezala ob desnem boku rampe, kjer je skala lepša in kompaktnejša. Rampa se izteče desno od vrha Malega Grintovca, do katerega je še 5 višinskih metrov. Smer se ponaša z dobro skalo, veliko možnosti za varovanje s premičniki, klini pa tudi lepo pojejo. Smer ni zahtevna, je primerna za začetnike in raziskovalce skritih kotičkov, vendar daleč od tega, da bi ji rekel lepotička.

Na vrhu sva se objela, si čestitala za preplezano smer ter pojedla zaslužene dodatne kalorije za sestop. Najprej sva sledila markirani grebenski poti na Bavški Grintavec, kasneje pa sva do nahrbtnikov pod steno ubrala kar po svoje.

Primorske stene: http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&id=2175&action=viewRout&action_id=16&language=sl&lang=sl

12 marec 2022, 18: 34

Za bogove...

Z Maticem sva plezala Bogovsko grapo. Težave so se začele pri prvih korakih od avta, saj je bila cesta čisto zaledenela. Pot do grape kar hitro mine in pri klopci ob poti zamenjava palici za cepine. Zagrizeva v grapo in skočiva čez prvi ledni skok. Vmes je kar dosti gaženja, a še dobro, da sva se zaradi lepih razgledov redno ustavljala. ;)  Nadaljujeva po grapi levo čez drugi skok in v pričakovanju na več težav prilezeva na vrh smeri. Želela sva nadaljevati v JZ steni Planje, vendar sva si zaradi neugodnih snežnih razmer in zmanjšane motivacije premislila. ''Če ne druga, sma pelala robo preluftat.'' Vzameva si čas za malico in začneva sestopati z mislijo na zaslužen hmeljev napitek.

20 november 2021, 20: 57

Škrlatiška poslastica

Z Neli sva lezla J greben Škrlatice. 

Dan prej sva se podala do češke ambasade aka. bivaka IV, kjer sva prespala in se na slednje jutro odpravila pod vstop v smer. Vreme nama je čez dan bilo naklonjeno in uživala sva v romantičnih pogledih na okoliške hribe. Snega je v steni za dva raztežaja ko smer preide na severno stran, ta pa je relativno dober in cepini držijo, Na določenih odstavkih je v oprimkih led in ti jih začne kar primanjkovati, kar ti malo začini vzpon. Glede na to da je smer pogosto plezana je relativno malo opremljena (razen na težjih mestih), zato pa se najde prostora za premična varovala. Na vrhu smeri se odločiva kar za sestop brez vrha saj je kratek dan in nočni sestop po zavarovani poti nobenemu ne diši. Na melišču si seževa v roko in čestitava za turo. Sledil je sestop do bivaka in v megleno dolino do avta. Ujamem še zadnji vlak do jesenic, pivo po turi pa si prišparava za drugič. :)

Smer definitivno priporočam saj ponuja čvrsto skalo in uživaško plezarijo. 

 

14 oktober 2021, 17: 59

Malo za nazaj

Malo za nazaj...

- Po Dolomitih sva se z Maticem že tradicionalno navezala in se odpravila prespat na Mihov dom. Ker nama je za uresničitev prvotnih ciljev bilo slabo vreme v napoto, sva zajadrala v Veliko Mojstrovko in sicer Smer Debelakove. Zanimiva smer v kateri se pleza šele v zgornji tretjini ampak je ravnopravšnja za uvajanje nazaj na slovensko skalo.

- Kasneje sva s Tilnom uživala v Jubilejni v Dolgem hrbtu ki naju je navdušila z dobro skalo in lepimi prehodi in skoraj feratarsko nabito prečko.

- Z Robijem se sprehodiva čez Slovensko v Steni. Izstopila sva po Frelihovi polici, saj še je nisem plezal. Lušna.

- Po končanih izpitih se kot vsako leto odločim da peljem možgane na pašo. Letošnja tura ni bila ravno visokogorska je pa bila res za dušo. Trodnevni izlet iz Bleda v Kobarid. Prvi dan me odložijo na Bledu in se štopajoče odpravim proti Bohinjski Bistrici. Nadaljujem štop do Soriške planine. Pot me vodi čez Lajnar in Koblo do Črne Prsti. Naslednji dan grem do Bogatinskega sedla čez Vogel in opuščeno Planino za Migovcem, zadnji dan pa na Krn in spust do Kobarida v hotel Nika doo.

- S Klaro se potepava nad planino Zapotok in po zelo mokrem poskusu abzajlava iz Zapotoškega vrha. Plezala sva bolj slabo, sva pa dobro jedla:)

-Spet gremo 'ponucat bone' v Kobarid. Za cilj si izberemo Krn po poti Silva Korena. Načeloma sem proti potem 'posiljenimi' z zajlami, ampak mi je ta pot postala ena izmed najljubših pri nas saj sledi naravnim prehodom in ni pretirano opremljena. Sploh v kombinaciji z dihjemajočimi razgledi, lepim vremenom in odlično družbo. 

 

 

 

 

 

 

21 december 2020, 15: 05

Grapa pod Staničevim vrhom

V soboto sva z Maticem plezala levi krak grape pod Staničevim vrhom. Zjutraj sva štartala iz Jermance in se napotila proti Repovemu kotu.

Grapa se začne pri tolmunih in konča na sedelcu levo od Staničevega vrha (gledano iz doline). Vmes sta naju presenetila dva ledna skoka. Prvi je bil slabo, oziroma ni bil naret (je blo treba malo potoolat), drugi pa se je 'odkupil' za prvega saj je ponujal celih 5m ledu!!! Presenetil naju je zadnji raztežaj, ki se odcepi od skupnega dela ipsilona. Snega je bilo zelo malo, pa še ta ki je, je bil moker južni in se je vgrezalo do kolen, cepini pa v snegu seveda niso držali. V vodničku je ocenjen s III, sam pa bi mu glede na takratne razmere brez snega podelil malenkost višjo oceno. Sledil še je vzpon na Staničev vrh in mučen sestop po globokem snegu do avta.

18 oktober 2020, 12: 46

Avrikelj raste na Gamsovih platah

 Naš cilj.

Na sredinem sestanku se Matic, Manca, Maruša in jaz dogovarjamo za plane čez vikend. Jesen je. Izbrali smo si cilj. Logarska dolina. Okoli riti v žep od naše prestolnice odmaknjena dolina Kamniško-Savinskih Alp. Za severne smeri je že premrzlo, za južne stene pa smo ravno pravi čas prehiteli prve letošnje snežne padavine, da se posončimo v južni steni Mrzle gore. Glede na ime 'Mrzla' je bila ta še ravno pravšnja za kratke rokave. Smeri v Mrzli gori so kratke, sestop pa poteka po abzajl pisti, tako da lahko brez problema splezas dve, tri... Mi smo se odločili za smer Avrikelj. Eno izmed bolj plezanih klasičnih smeri v tej steni, ki navdužuje z lepimi prehodi, dobro skalo in dobrim varovanjem. Za uživat. Orientacija je enostavna saj smer išče najlažje prehode tako da ni treba preveč študirat. Navdušila me je prečka iz votline, ki iz doline zgleda težavna ampak je ena sama uživancija. Na srečo sem imel ta cug naprej:). Ko si na vrhu je pista navrtana in si endvatri pod steno pri nahrbtnikih. 

Po kratki malici se z Maticem odločiva, da pretegneva noge do Frenkovih plošč in zlezeva še Gamsje plati. Frenkove plošče se nahajajo cca 10 min od spomenika mimo Zaspanega hriba proti Savinjskemu sedlu. Za dostop moraš poplezati cca 60m po nekem skrotju, ki te pripelje do pod stene. Tam se naveževa in že plezava. Moram priznati, da nisem pričakoval pakleniških radiatorjev. Plezanje je večinoma na trenje in v oporo po škrapljah, varovanje pa si težje urediš zaradi monolitne skale. Spodnji del je fajn nabit ampak sva vseeno pustila not en klin 3m pod štantom. Pod vrhom te pričaka prečka do kamina in izstopni kamin do vrha plošč. 

Na vrhu spakirava robo in pred temo sva že pri avtu v dolini, kjer sta naju M&M strpno pričakali. Potem pa še na hamburger v Zmajevo votlino in nazaj v prestolnico.

09 avgust 2020, 13: 33

Igličeva v Mali Rinki

V soboto sva se s Klaro spravile plezat Igličevo. Najprej sva študirala med dvodnevnim plezanjem nekje nad Jezerskim, naslednji dan pa Humar-Škarja v Planjavi. Ti plani so se na koncu porušili, in ker sem doma, sva se v zadnjem trenutku odločila, da se dobiva na 'pol poti' v Šentrupertu in kreneva v moje 'domače' hribe. 

Zjutraj s parkirišča štartava relativno zgodaj, saj mi je cesta poznana in si endvatri tam. Aaampak. Vikend je in turisti iz vse Slovenije se seveda odločijo da grejo tudi oni tam. V polžji hitrosti prideva do Logarske, kjer naju čaka nov izziv. Pri obračališču najti parkplac. No, tega navsezadnje le hitro najdeva saj Clio ne spada ravno med orjake, ima pa vse kar imajo veliki. Prebijajoče skozi množice turistov štartava proti bajti na Okrešlju, proti Zaspanemu hribu in Žlebu. Na vstopu v smer naju preseneti snežišče, ki se ga lepo obvozi po levi v robno zev. Tam se obložima z železjem in Klara mi prepusti prvi moker raztežaj (ni edini). Nato nadaljujeva cug-cug. V naslednjih raztežajih me presenetijo stari svedrovci, višje pa odsekana sidrišča (če ima kdo informacije me zanima kakšna je zgodba le-teh). Zavijeva levo proti prvemu težjemu odstavku. To je previs in seveda je moker. Hop preko, gor po plati, prečka v levo, spet gor in si narediš takšno trenje da štantaš. Nabit štant je 10m višje pod ključem smeri. Potegneva en kratek cug in po zelo kratkem prepričevanju Klare, da mi prepusti ta raztežaj plezam zelo lepo plato v kateri so vsi grifi nekako obrnjeni na levo pod 45°. Zanimivo. Potem je en cug šodra pod nekakšen kot, ki je viden že iz doline. V njem je plezanje klastrofobično, algasto, ker iz stropa nenehno kaplja voda. V lažjem svetu proti vrhu smeri so izredno lepe plate,(zavidam Klari da je dobila ta cug naprej :)) ki te pripeljejo na nekakšen raz. Po razu proti vrhu do stika desne variante Vzhodne.

Sledi sestop skozi Žleb, kjer naju po tradiciji ulovi tema, nato pa pir in pica v Četari.

POZOR! Pod previsno zaporo na vrhu 'kamina' ( dva raztežaja nad V+) je skala v velikosti dveh košarkaških žog (ki na pogled nudi prav lepo šalco), čaka da jo nekdo/nekaj pošlje v dolino. Nevarnost je da zadane spodnje sidrišče in drugega v navezi. 

 

23 julij 2020, 13: 48

Kondicijska Vzhodna

Pravijo da gre v tretje rado? Ja gre. No, to je že moj tretji poskus v Vzhodni v Mali Rinki. Dvakrat me je že zavrnilo vreme, tokrat pa je koliko toliko zdržalo. 

V nedeljo se s Klaro zjutraj zapeljeva do Kamniške Bistrice. Čakaj kaj..?? Ja do Kamniške. Pravzaprav do Jermance. Malo si podaljšava dostop, ma ja saj je kondicijska, to bo šlo. Malo še drži 'aklimatizacija' od Dolomitiv. Zjutraj  v prijetnem soncu hodiva proti Kamniškemu sedlu, kjer se pri Pastircih začnejo kopičiti oblaki. Hja spomini na poizpitno turo. Tokrat vsaj ni tako pihalo. 

Po sedlu se spustiva do Okrešlja kjer zavijeva na lovsko pot, ki vodi pod ostenjem Turske gore in preči melišča proti žlebu. Pri prvih skobah v žlebu se opremiva in 'potehničariva' prvih nekaj metrov po zajlah. Če se ne motim je spodaj možnih več variant. Po lažjem delu nadaljujeva po razu v markanten kot ki se ga že vidi iz Okrešlja. V votlino in ven, kjer naju ujamejo oblaki polni vode. Že prej je bilo mokro zdaj pa še bolj. Tobogan. Iz vrha tega markantnega kota naju spremljajo kaplice, ki do vrha močijo smer. Platka v votlini je superfejst mokra ampak so šalce tako da np. Hop čez in sva že v lažjem vršnem terennu. Zadnji iztopni cugi po tistem naloženem kamenju niso nič prijetni, zato pa je sendvič in jabolka na vrhu toliko bolj:). Malo sva pozna zato kar pičima do žleba potem pa na Tursko in skozi Kotliče do Kamniškega sedla in nazaj do avta. 

Smer je fajn nabita, lahka za orientacijo, edino pri raztežaju ki vodi iz prve votline je treba paziti, da te naslednji štant direktno pod zaporo ne zavede po kotu, ampak se pleza desno čez plošče. 

Lepa smer. Razčlembe so idealne za pozimi, kar se vidi po z derezami markirani skali.

V soboto sva se z Gresom odpravila plezati SV raz Male Kalške gore. Glede na to da imava oba cel dan prost, Gres naštudira še eno smer 'Pa so rekle ovce'.

Zjutraj štartava iz spodnje postaje žičnice proti Cojzovi koči in po prvih metrih hoje že vidiva, da nama sonce in sparina ne bosta prizanesla. Ko prideva iz gozda se nam v celoti pokaže SV raz. Ob hoji si ogledujeva vstop in potek smeri. Zgleda kar logično. Na vstopu se naveževa, pojeva jabolko in štartava. Začetna raztežaja sta bolj travnata, tretji pa naj bi bil detajl smeri, ampak najlepši v smeri. Se kr zamisliš kako so to davnega 1931 leta plezali v gojzarjih. Sledi ena položna zajeda s prečko čez plošče v levo, en krajši previs in si že ven iz 'težkega'. Do vrha še sledi prav fino poplezavanje po vršnem grebenu. Tu so naju zajeli oblaki in rahlo je začelo pihat. Prav fajn glede na to kako sva se prej roštiljala na soncu. Nekaj popijeva in sestopiva do vstopa v drugo smer. 

Pod smerjo vidiva, da naju čaka ena podrta prečka. Ampak to je to. Naslednji raztežaji so zelo kompaktni z lepimi prehodi čez plate. Po prečki sva šla gor po rampi, čez plate in v eno krajšo zajedo. Sledijo spet plate in potem prilezeš pod detajl smeri. Rahlo je naloženo ampak ne prehudo. Še en cug pa sva v lažjem svetu. V celi smeri je že kar dosti železja, zato tudi zabijati ni treba, tam, kjer pa klinov ni, pa pride frend. Zadnji raztežaj se razveževa in po travah nadaljujeva do vrha. Spakirava robo in pičiva po zavarovani poti najprej do bajte potem pa v dolino. Na koncu pa seveda osvežitev v tolmunčkih v ledeno mrzli vodi.

© 2022 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si