25 marec 2023, 11: 31

Les Courtes - 3856m, Švicarska smer, TD-, IV, M4, 800m Izpostavljeno

Napisal

V preteklem tednu sem se udeležil zimskega tabora Komisije za alpinizem PZS v francoskem Chamonixu. Tabora se je udeležilo 12 zagnanih udeležencev pod vodstvom Andreja Ježa in Gregorja Kristana.

V ponedeljek sva z Janom Mehom (AO Celje Matica), s katerim se poznava že iz prejšnjega tabora v Trenti, krenila proti ledeniku Argentiere. Najn cilj je bila Švicarska smer (TD-, IV, M4, 800m) v Les Courtes (3856m). Dostop, ki naj bi po časovnici trajal dosti manj, je nama vzel 9 ur, saj je svež sneg v napoto pri napredovanju. Ko končno prisopihava do koče, ki se izkaže, da je odprta. Če bi to vedela, bi bilia nahrbtnika dosti lažja. Spijeva veliko tekočine in pripraviva robo za naslednje jutro. Štart je zgodnji. Ob 4:00 se zbudiva in začneva dostopati. Po dveh urah končno prideva pod steno. Nenavezana škripajoče nadaljujeva, dokler se stena ne postavi pokonci, kjer se naveževa. Sneg je bil na strmejših delih dober, vendar tanek, zato je bilo posledično nameščanje vmesnega varovanja težavnejše. Več problemov sva imela na snežiščih, kjer sva plavala po pršiču. Večkrat sva tudi popraskala po skali. Za vmesno varovanje sva uporabljala ledne kline in jebice, pa tudi za kak ledni vijak in frenda se je našel prostor. Na vrhu sva naletela na dva raztežaja črnega ledu, pokritega s plastjo pršiča, ki nama je spil vso preostalo energijo. Na vrhu gore sva vesela, ampak izmučena, stala po 14 urah plezanja. V temi sva odabzajlala in sestopila do ledenika. Do koče sva prišla ob 01:30 naslednjega dne, se spravila spat in naslednji dan sestopila v dolino. 

To je bila za oba krasna prva izkušnja v višjih hribih in upam, da bom doživel čim več podobnih. 

V sklopu tabora sem še splezal greben Via Corda Alpini v Les Mottets (PD+, IV, 600m). Smer je lušna, naj bi ponujala krasne razglede proti ledeniku Mer de Glace in Druju. Žal je bila megla in so mi ti razgledi prihranjeni za drugič.

Tabor je prehitro minil v odličnem vzdušju z odlično družbo. Odločili smo se, da tabor zaradi slabe vremenske napovedi predčasno zaključimo in gremo domov.

2 komentarji

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si