21 maj 2022, 18: 25

Nekaj novega - Sprehod, 1.5h, 280m, II-III/IV- Izpostavljeno

Napisal

Glede na letošnje visoke temperature se nam okno za plezanje prisojnih strani bliža proti koncu, saj se sneg na severnih straneh kar hitro topi. Da naju želja po obisku osojnih sten ne prevzame, sva se s Klaro podala v V steno Malega Grintavca nad Trento v upanju, da preplezava novo smer v liniji, ki sem jo zalsedil že nekaj časa nazaj. Stena se ponaša z zanimivo strukturo eno na drugo naloženih plasti z odlično skalo. Od vznožja do vrha stene so ena zraven druge zložene mejnice teh plasti in vsaka ponuja zanimivo plezanje v trentarskem ambientu. V steni je že kar nekaj lahkih smeri, zato nisva pričakovala prekomernega naprezanja.

Smer začne v desnem boku stene ob rumenem odlomu. Poteka naravnost navzgor in išče lepe prehode po rampi, ki ji sledi od začetka do konca. Med plezanjem se nisva držala najlažjih prehodov, saj so prekriti s trentarsko travo. Raje sva plezala ob desnem boku rampe, kjer je skala lepša in kompaktnejša. Rampa se izteče desno od vrha Malega Grintovca, do katerega je še 5 višinskih metrov. Smer se ponaša z dobro skalo, veliko možnosti za varovanje s premičniki, klini pa tudi lepo pojejo. Smer ni zahtevna, je primerna za začetnike in raziskovalce skritih kotičkov, vendar daleč od tega, da bi ji rekel lepotička.

Na vrhu sva se objela, si čestitala za preplezano smer ter pojedla zaslužene dodatne kalorije za sestop. Najprej sva sledila markirani grebenski poti na Bavški Grintavec, kasneje pa sva do nahrbtnikov pod steno ubrala kar po svoje.

Primorske stene: http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&id=2175&action=viewRout&action_id=16&language=sl&lang=sl

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si