20 februar 2019, 18: 48

V ledenem kraljestvu Pitztal Izpostavljeno

Napisal

Ko brez miru okrog divjam,
prijatlji prašajo me, kam?

                    (F. Prešeren)

V Pitztal!

Najprej hvala Prešernovemu Francetu, ki nam je 'zrihtal' podaljšan vikend, da smo lahko izvedli ledno turo. Po januarskem sestanku sva z Lomom za bildanje mišic v ledu izbrala okoli 500 kilometrov oddaljeno dolino Pitztal. Z nekaj brskanja in sreče sva našla ogromno hišo z apartmaji, ki je bila nekaj dni dom vseh 21 udeležencev. Spali smo v Ferienwohnungen Thöni na začetku doline v Arzl im Pitztal.

Od 6. do 10. februarja smo bili na turi prisotni in večino časa tudi prisebni: Lom, David L., Pivar, Drejc, Ajda T., Rok S., Kozjek, Klobuk, Borat, Redarka, Marjeta, Mlaka, Sandra, Janko, Edo, Nika, Neža, Franja, Poli, Robi, Cuker.

In kako je potekalo naše prešernovanje?

Plezali smo po različnih slapovih v dolini, večina jih je bila lahko dostopna z glavne ceste. V različnih navezah in ob različnih dnevih smo preplezali naslednje (ampak ne vsi vseh):

Wiesle A (WI3)

Wiesle B (WI3)

Luibisbodenfall (WI4/4+)

Galerie (WI4)

Klockelefall (WI4)

Marchlehnfall (WI5-) S tem sta pobliže spoznala le Pivar in Kozjek!

Slapovi različnih težavnosti v Kitzgartenschlutz (kao Mlačca)

Izvedena sta bila tudi dva turna smuka - z Aifner spitze (2558 m) - Robi - in Glanderspitze (2512 m) - Robi, Poli, Franja. Na tekaških smučeh so trenirali: Ajda, Rok, Bošt, Poli, Franja. S padalom je skočil: Edo. Po dolini smo izvedli tudi nekaj sprehodov.

Za konec

Tura je bila, tudi po analizi sodeč, uspešna. Vseh 21 udeležencev je imelo priložnost plezati sebi primerno težavnost slapov. Kdor je želel, se je lahko naplezal. Tudi z vremenom smo imeli kar srečo - ob nenehnih novicah, kako v Avstriji sneži, naših slapov ni zasulo, ob otoplitvi tisti teden, ko smo na turo šli, še tudi ni pobralo vseh, večinoma niso bili niti rahitični. Kot pozitivno se je izkazalo, da smo vsi prebivali pod isto streho po še kar ugodni ceni. Imeli smo se fajn, za dosežek štejemo tudi to, da smo se s ture vrnili zdravi in nepoškodovani. Fajn tura v ledenem kraljestvu Pitztal.

Nazadnje urejano na 20 februar 2019, 21: 57

Nazadnje od Franja Žišt

Več iz te kategorije: « Pot v Y Peščeni raz »
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si