21 februar 2019, 20: 10

Peščeni raz Izpostavljeno

Napisal

Zapisala: Andreja Terbos

 

 V nedeljo, 17. 2., smo se David Kozjek, Andraž Poljšak in jaz skobacali v Peščeni raz v Turski gori. Globoko gaženje in piši mrzlega vetra so obetali pestre razmere v skali, ki so to tudi bile. Da se ne bi prehitro vrnili do koče na Okrešlju, kjer je AO Železničar prejšnjo noč prespal, saj je bil vikend rezerviran za tečaj zimske tehnike, smo poskrbeli, da smo smer plezali 6,5 ure. In da nam v vsem tem času ne bi bilo preveč dolgčas, smo si plezanje popestrili z nekaj dramatičnimi vložki. Glede razmer si nismo bili edini, rezultat je bil 2 : 1 za neidealne razmere. (Andreja in Borat: Kozjek)

Prvega raztežaja smo se lotili velikopotezno, in sicer na polički in v prečko, namesto po lažjem vstopu, kjer je bil sneg začuda precej dobro preobražen. Jaz sem preizkusila obe varianti in bila precej bolj navdušena nad drugo.

V steni so bile razmere raznolike: vdirajoči sneg, gnilec, skorja, led, skala, peščenjak (to zadnje je sicer zraslo na mojem zelniku, ampak kot priča že ime smeri, smo imeli drobirja na poti kar veliko, kolikor ga nismo naredili sami v skali, ki ni dajala veliko možnosti za vstavljanje vmesnega varovanja). To je na lastni koži še najbolj izkusil Borat, ki je en raztežaj vlekel od sidrišča na 2 cepina v snegu (sicer presneto dobrega) vse do naslednjega sidrišča na borovcu.

Smer smo preplezali edini in to v njenih zadnjih izdihljajih, kajti sonce jo je topilo pred našimi očmi in je bila že čez nekaj dni verjetno nepreplezljiva.

Naj še povem, da se je v nedeljo Peščeni raz vlekel prav tako kot pozneje ovinki iz Logarske do Kamnika.

Sestopili smo po Turskem žlebu, ki je bil v primerjavi z vsem prej videnim, poezija. V koči nas je z okrepčilom pričakal prijazni oskrbnik Beli, nato pa smo jo že po temi mahnili v dolino. Fanta sta se odločila, da adrenalina tisti dan še ni bilo dovolj in tako so njune dereze ostale na nahrbtnikih kljub že precej poledeneli potki. Zame vsekakor nepozabna krstna tura s fantoma.

Nazadnje urejano na 22 februar 2019, 23: 37
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si