01 julij 2019, 13: 48

Tja in spet nazaj - Direktna v Vrhu Labrje Izpostavljeno

Napisal

V nedeljo, 30. 6. 2019, smo se dve navezi Željo - Šturm ter Kozjek - Miha Kavčič - Nina Durini odpravili plezat Direktno smer v Vrh Labrje (2326 m). Skope informacije o smeri smo našli na portalu Primorske stene. Nazivna 500 metrska smer je bila s strani Petra Pogdornika in Pavle Kurinčič preplezana leta 1983 v 3 urah. No, če je ocenjena na 3 ure, jo bomo mi skladno s tečajniškim faktorjem zmogli v šestih. In smo šli...

Okoli 6:30 smo zapustili Ravni dol in kaj kmalu smo bili impresionirani nad višino in veličino severne stene. Prvi raztežaj je ponujal ležerno poplezavanje do strme plate, kjer se je pravo plezanje začelo. Opis je obljubljal 3 raztežaje plezanja štiric, nato pa le (po Miheliču) "po najlažjih prehodih (II-III) do vrha gore". S prvimi raztežaji smo opravili in se preobuli v čevlje. Tedaj pa je smer pokazala svoj pravi karakter. Po hitrem ogledu in iskanju možnih prehodov smo ugotovili, da nenavezani ne bomo plezali in iskali najlažjih prehodov. Do vrha smeri smo se prebijali preko lažjih, težjih (IV), krušljivih in kompaktnih plat, zajed, kaminov in razov. Na vrhu smeri smo našteli kar 15 raztežajev na 60 metrski vrvi. Širok steber ponuja precej možnosti lepega plezanja, za varovanje pa so se najbolje izkazali klini, čeprav je tudi kakšen frend prav lepo sedel v razpoko. Klinov v smeri nismo našli, po našem odhodu pa je smer bogatejša za 3 primerke jeklene vrste, ki niso želeli zapustiti svojega mesta. Celotno smer smo plezali 8 ur. Avtorju smeri predlagamo spremembo podatkov o smeri in sicer bi jo povišali za 100 metrov, ter ji popravili oceno s IV/II-III na IV/II-IV-.

Ker se je tura izkazala za daljšo, tako daljinsko kot časovno, smo ob sestopu čutili posledice dehidracije in utrujenosti. Na sestopu po sestopni smeri smo naredili 2 dodatna abzajla, saj korak ni bil več tako siguren in samozavest ne tako neomajana, kot bi bila sicer. Žejo in sončno pripeko smo lajšali na snežiščih, ki so prišla še kako prav. Po krajšem postanku v Ravnem dolu smo se dopravili proti avtu in z njim na dolgo pot v Ljubljano. V domačo posteljo sem se zavalil okoli 2 ure zjutraj. Bila je res dobra tura in s celotno ekipo smo preživeli en res prvinski dan v naših hribih.

Viri fotografij: Kozjek, Durini, Šturm, portal Primorske stene

Podatki o smeri: http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&id=254&action=viewRout&action_id=41&language=sl&lang=sl

Nazadnje urejano na 02 julij 2019, 08: 22
Rok Zaletel - Željo

Sirota mila Jera

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo Željo 02 julij 2019, 10: 12 objavil Željo

    Avtorju smeri in uredniku portala se ni še nihče javil, da bi preplezal omenjeno smer. Mi smo se javili, dodali naše ugotovitve in opis je ustrezno dopolnjen. Ker je pa smer stara 35 let jo je mogoče kdo že res prej ponovil. Mi pa smo znani, ker smo se javili :-D. Ne glede na vse... Zelo dobra tura.

  • Komentiraj povezavo David Šturm 02 julij 2019, 02: 28 objavil David Šturm

    Super dolga tura (lahko še prebere na dva načina :)). Željo, baje je prva znana ponovitev (a bi male elaborilal?), tud če je samo
    mogoče res, se mi zdi to kr kul :)!

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si