01 julij 2024, 13: 09

Svinganje v NŠG (Vidova, Violinca) in Planjavi (Humar - Škarja, Sonček, Sivo upanje) Izpostavljeno

Napisal

Dan državnosti (za neuke: 25. junij). Foška, Jordi (AO Internešnl), Vanč, jaz, Vršič. Ploha, megla. Več od tega samo optimizma. Razmere preslabe za severno steno. Usoda pri žrebu združi Foško in Jordija (Vidova) in naju z Vančem (Violinca). Primož pod steno, čelada v avtu. Kdor nima v glavi, dvakrat švica. Obe smerci lepi, mi pa dobri. Kratka ploha na vrhu. Na sestopu psihoterapija. V Erjavčevi koči pivo in hrana. Beseda dneva – pussy grain (a.k.a. ješprenj (zrno)). Morda vam kdaj pride prav.

Sobotni dopoldan nekaj dni kasneje. Ista zasedba, zasvingane naveze. Na poti v Repov kot nas žgeta sonce in strmina. In toča besed.

SONČEK (VI+/V, 200 m). Ko se z Jordijem pripravljava na vstop v smer, plezalec v prvi navezi pade. Pada dolgo (tako dolgo, da vmes trikrat reče pizda). Vse je v redu, tip deluje čisto miren, nadaljuje v Sobotno. Klobuk dol. Padec še naju malo pretrese. Ampak sedaj veva, da klin zdrži. Jordi na videz precej lahkotno prepleza prvo šestico. Čeprav raztežaj slovi po slabem varovanju, Jordi vseeno namesti kar nekaj dobrih metuljev. Meni je bilo tudi kot drugemu težko. Skala sicer vrhunska. V naslednjih dveh raztežajih se kaj tudi zamaje, ni pa težko. Ključni raztežaj spet vodi Jordi. Varovanja je tam več, tudi metulji gredo lepo v poč. Skala spet odlična. Meni se je zdela plata v prvem raztežaju težja. Še dva raztežaja precej lahke petice po dobri skali. Na polici se srečamo z Vančem in Foško. Izstopiva po kaminu in zadnjem raztežaju Sobotne.

O HUMAR – ŠKARJI se že vse ve. Sta bila pa tudi Vanč in Foška priči padcu plezalca iz naveze pred njima, ki je nekoliko zašla iz smeri. Nekaj udarcev, nekaj krvi. Fanta se spustita ob vrvi in sama sestopita. Po znanih informacijah brez resnejših posledic. Hvala bogu!

Malica na zelenih livadah. Opojno dišeče murke. Muce – pikantne, mlečne, pol-pol, mijauuuuuu. Krohot.

Sobotni popoldan isti dan. Vanč nas prepriča še za SIVO UPANJE (VI-/V,II, 220 m) v vršnem delu zahodnega vrha Planjave. Jaz sem se vdal, ker sem se poistovetil z imenom. Seveda spet zasvingamo. In uprizorimo bliskovit napad. Kot prva Vanč in Jordi, za njima midva s Foško. V smeri zares plezaš samo dva raztežaja, ki sta zgledno gosto navrtana. Svedrovci morda malo ubogi. Sta pa oba raztežaja čudovita. Prvi – plata z radiatorji, drugi – čudovita poč z začinjenim platastim vstopom.

Zahodni vrh Planjave, selfi, greben, vzhodni vrh. Razgledi. Veter. Dolg sestop. Kozorogi. Melišče. Mrak. Tema. Roj kresničk za pravljičen konec ture. Namig: v Kamniku je za Molovo črpalko lokal, kjer tudi po deseti uri postrežejo z odmrznjenimi picami (morda vam kdaj pride prav).

Prijavite se za komentiranje
© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si