30 junij 2024, 21: 53

Grande finale v NŠG Izpostavljeno

Napisal

Končno sončen vikend! V dolini kar malo preveč, veliko se je jamralo o vročini. V hribih je bilo nekoliko bolj hladno, za razliko od plavanja v oblakih teden pred tem pa se je obetalo tudi plezanje brez strahu pred kapljami.

Tilen Kreft je bil takoj za, sicer z nekaj obveznostmi prejšnji večer, zato sva iskala smer s krajšim dostopom in sestopom. Za ideje sem potipal Vesno in predlagala je Grande finale v NŠG (VI+/V, 250m). Glede na močnejšega soplezalca se nisem ustrašil višje ocene. In sva šla.

Dostop je znan in prijetno kratek. Sledila je študija krajne zevi, v katero sva se na koncu spustila ob desnem robu in jo obšla po notranji strani do vstopa v smer, ki je jasno markiran s svedrovcem (edinim, enega srečaš še čisto na vrhu). Prvi cug sva razdelila na pol, malo zaradi orientacije, malo zato, ker sva se izogibala tušu kamenja iz višav. Na tem mestu velja opozoriti, da je bilo ta vikend v NŠG veliko navez in da so mnoge poročale o padajočem kamenju. Stena je po zimi očitno še zelo naložena, zato previdno! Nadaljevala sva tako, kot je na skici. Štanti so narejeni s klini, vmesno varovanje pa je bolj skopo, še največ ga najdeš na kratkem odseku, ki poteka skupaj z Ribo in v zgornjem, zadnjem raztežaju. Večinoma sva se varovala na metulje, v spodnjem delu kamina (3. raztežaj) sva zanamcem pustila en klin. 

Skala je razen dveh naloženih polic večinoma dobra, čeprav potrkavanje ni odveč. 

Lepa alpinistična smer, kjer ne moreš samo slediti klinom! Hvala Tilnu za odlično družbo in Komandosu za idejo!

Nazadnje urejano na 30 junij 2024, 22: 40
Prijavite se za komentiranje
© 2024 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si