20 september 2023, 18: 38

Pikaču, nova smer v NŠG (5b, 70m) Izpostavljeno

Napisal

Z Andrejem Pečjakom (AO Domžale) sva se odpravila na Vršič s čisto drugim namenom. Ko sva dostopala pod JV steno NŠG, je Andrej pokazal na steno na levi strani melišča in rekel: "Ti, tu bi se pa verjetno dalo narediti eno lažjo smer, teh manjka tukaj". Do stene sva se nad idejo že tako navdušila, da sva opustila prvotni plan in zarinila v neznano. Ker s sabo nisva imela dovolj opreme za celo smer, sva se vrnila par dni kasneje in dokončala delo. Rodil se je Pikaču, kot lik iz igrice, kratek in nabrit. Izkazalo se je namreč, da v tem ostenju očitno ne moreš speljati štirice, ker se povsod postavi bolj pokonci, števec ocen se je ustavil pri 5b (sprejemava predloge popravka ocen, če se bo ponavljalcem tako zazdelo). Kljub temu, da je smerca kratka in meri v višino le cca 70m (po štriku pa malo več), bo mogoče komu dopolnila preostanek časa v sosednjih smereh ali pa ponudila samostojni izziv kljub temu, da ne dosega meril za vpis v tabelco. Vabljeni k ponavljanju!

Torej: PIKAČU, 5b, 70m. Prva plezala: Andrej Pečjak in Marko Žličar, 10. 9. 2023. Prva ponovitev: Nejc in Julija Šter, 13. 9. 2023.
Opremljenost: Svedrovci, en klin in tu pa tam kakšen prusik.
OPIS SMERI:
Dostop po melišču s prelaza Vršič, enako kot za Kamenkov kamin in smeri okoli njega. Smer poteka med visokim stebrom in steno NŠG levo od melišča in levo od velike grape (grapa Angelce Ocepek). Vstop je po izrazitem razu navzgor (3-4a, P, x), do monolitne plošče, po kateri plezamo navzgor in proti levi (4c, 3x), prestop v kamin in na kamnito mizo, kjer je prvo varovališče. Nadaljujemo levo od črne poke (4c, 2x) in splezamo na travnato polico, nato nadaljujemo ob ploščah po desni pod rušje (5a, 2x). Pri rušju obplezamo nekoliko previsen balvan v desno (za njim najdemo moder prusik), nato se vrnemo proti levi do čudovite poke, kjer plezamo navzgor do izrazitega čvrstega skalnega roglja (5b, 2x) in naprej na varovališče na udobnem mestu pod platami. Nadaljujemo preko plat (4a, x) in nato na raz, kjer plezamo ob rušju po desni (3, prusik, x) ter nato do zadnjega varovališča, kjer najdemo svedrovec na zgornji površini čvrste skale. 
Dolžine raztežajev po vrvi: 1R 34m, 2R 32m, 3R 26m
Sestop: Obstaja več variant: 
- spust po vrvi po smeri (potrebujemo 60m vrv);
- spust po vrvi po grapi na desni: nadaljujemo skozi rušje naprej in v desno, ko pridemo do grape, najdemo prvo varovališče za spust v monolitni skali na desni. Nato nadaljujemo s spusti po obstoječih fiksnih točkah v sami grapi. Skupno opravimo štiri spuste do vstopa v smer.
- sestop peš: od vrha smeri nadaljujemo skozi rušje do samega vrha grape na desni, od koder poiščemo normalno sestopno pot z NŠG.
Nazadnje urejano na 20 september 2023, 21: 00
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si