30 december 2019, 21: 49

Dopoldanska Župančičeva Leva vesina v Mali Mojstrovki Izpostavljeno

Napisal

Družinski dopust v Martuljku si poskušam začiniti še s kakšnimi hribovskimi vragolijami. Tomo me je narajcal za kakšno grapo nad Vršičem, ki pa se je nato materializirala v ekipo treh v sestavi Lomačina, Borat in jaz. Plezali smo Župančičevo grapo v Mali Mojstrovki in se imeli super. Kmalu po štartu je pobočje osvetililo sonce, ki nas je spremljalo celotno pot. Sneg na pristopu se je prediral in bilo je potrebno kar malo pogazit. V smeri pa je bilo mešano, od skorje, ki se je predirala, preko napihanega pa vse do čudovitega škripavca v najbolj strmih delih. Lomačina je kot traktor oral pot, da sva z Boratom po veteransko capljala za njim. Pristop poteka po planinski poti na Malo Mojstrovko, na križišču poti za Nad Šitom glavo zavijemo desno in se vzpenjamo pod vzhodno steno Grebenca, mimo vstopa za Butinarjevo grapo, mimo vstopa za pripravniško grapo, do najvišjega dela snežišča, kjer see Župančičeva grapa začne. Najprej se povzpneš po strmi grapi na položnejše snežišče, ki ga prečiš pod večjim delom vzhodne stene Male Mojstrovke. Na koncu pa najdeš najlažji prehod preko stene na vrh. Tokrat nismo povsem prepričani, ali smo šli po smeri, saj je bil vršni del precej strm, zato menimo, da smo proti vrhu odvili prehitro. Ta del je ponudil najbolj prijetno in strmo plezarijo. Vršno opast smo obšli po desni in stopili na področje klasične planinske poti, po kateri smo imeli še nekaj minut do vrha. Po malici in fotoseansi, smo sestopili po planinski poti. Med sestopom smo opazovali smer, ki je bila opoldan polna ljudi. Me izredno veseli, da smo bili danes tam prvi. Prijetna kratka turca.

P.S.: Po prespani noči in ponovnem ogledovanju stene smo ugotovili, da se izstopni del imenuje Leva vesina in je označen na skici na tej povezavi:

http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=94049&fbclid=IwAR2JGVaxE6qimNfc-lwbPrGHHGeiAI0YY9Bzy7eV5gH7Z9wN6G0eedzFClc

Nazadnje urejano na 31 december 2019, 14: 04
Rok Zaletel - Željo

Sirota mila Jera

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si