29 januar 2020, 07: 12

Ledna tura Izpostavljeno

Napisal

Na predavanjih alpinistične šole Železničar smo poslušali tudi o ledni tehniki. Z drugimi besedami: poskušali so nas prepričati, da je plezanje v ledu lahko zabavno. Poučeni smo bili o tem, kako oceniti kvaliteto ledu, o tehniki plezanja, opremi in uporabi le-te (cepinov, derez, sendviča za tovariša), sidriščih (izdelavi, katere vrste se uporabljajo), umiku iz slapu itd.

Ker smo po predavanjih vsi od tečajnikov seveda vse razumeli, redko kdo od nas pa je kaj znal, smo se tri dni kasneje, v soboto 18.1.2020, z odsekom odpravili pod zaledenel slap Prisojnik. Bankrotiral ni nihče, saj so nam ostali člani odseka prijazno ponudili posojo svoje opreme. Pod slapom smo se razdelili v tri skupine. V prvi smo vadili izdelavo sidrišča v ledu in napredovanje naveze. V drugi skupini smo z izdelavo abalakova in s pomočjo lednega vijaka trenirali spust v ledu, v tretji pa smo plezali desni slap in tako vadili tehniko.

Ves dan je snežilo, tako da so tisti z dobro in nepremočljivo opremo ob okoli 14h odšli v Kočo na gozdu na topel čaj, tisti z malo manj dobro pa smo do mraka uživali na mrzlem ledu. Ali obratno? Kakorkoli, v koči je kasneje sledila še analiza ter seveda druženje.

Povezava do videa: Spust na ledni vijak

Nazadnje urejano na 29 januar 2020, 08: 53

2 komentarji

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si