09 avgust 2020, 13: 33

Igličeva v Mali Rinki Izpostavljeno

Napisal

V soboto sva se s Klaro spravile plezat Igličevo. Najprej sva študirala med dvodnevnim plezanjem nekje nad Jezerskim, naslednji dan pa Humar-Škarja v Planjavi. Ti plani so se na koncu porušili, in ker sem doma, sva se v zadnjem trenutku odločila, da se dobiva na 'pol poti' v Šentrupertu in kreneva v moje 'domače' hribe. 

Zjutraj s parkirišča štartava relativno zgodaj, saj mi je cesta poznana in si endvatri tam. Aaampak. Vikend je in turisti iz vse Slovenije se seveda odločijo da grejo tudi oni tam. V polžji hitrosti prideva do Logarske, kjer naju čaka nov izziv. Pri obračališču najti parkplac. No, tega navsezadnje le hitro najdeva saj Clio ne spada ravno med orjake, ima pa vse kar imajo veliki. Prebijajoče skozi množice turistov štartava proti bajti na Okrešlju, proti Zaspanemu hribu in Žlebu. Na vstopu v smer naju preseneti snežišče, ki se ga lepo obvozi po levi v robno zev. Tam se obložima z železjem in Klara mi prepusti prvi moker raztežaj (ni edini). Nato nadaljujeva cug-cug. V naslednjih raztežajih me presenetijo stari svedrovci, višje pa odsekana sidrišča (če ima kdo informacije me zanima kakšna je zgodba le-teh). Zavijeva levo proti prvemu težjemu odstavku. To je previs in seveda je moker. Hop preko, gor po plati, prečka v levo, spet gor in si narediš takšno trenje da štantaš. Nabit štant je 10m višje pod ključem smeri. Potegneva en kratek cug in po zelo kratkem prepričevanju Klare, da mi prepusti ta raztežaj plezam zelo lepo plato v kateri so vsi grifi nekako obrnjeni na levo pod 45°. Zanimivo. Potem je en cug šodra pod nekakšen kot, ki je viden že iz doline. V njem je plezanje klastrofobično, algasto, ker iz stropa nenehno kaplja voda. V lažjem svetu proti vrhu smeri so izredno lepe plate,(zavidam Klari da je dobila ta cug naprej :)) ki te pripeljejo na nekakšen raz. Po razu proti vrhu do stika desne variante Vzhodne.

Sledi sestop skozi Žleb, kjer naju po tradiciji ulovi tema, nato pa pir in pica v Četari.

POZOR! Pod previsno zaporo na vrhu 'kamina' ( dva raztežaja nad V+) je skala v velikosti dveh košarkaških žog (ki na pogled nudi prav lepo šalco), čaka da jo nekdo/nekaj pošlje v dolino. Nevarnost je da zadane spodnje sidrišče in drugega v navezi. 

 

Nazadnje urejano na 09 avgust 2020, 16: 18
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si