16 april 2021, 08: 54

Zimska idila v Marcu in Aprilu Izpostavljeno

Napisal

Po dobrih smučarskih užitkih smo v gorah dočakali tudi dobre plezalne razmere. Obilne snežne padavine so poskrbele za dobro zalitost smeri, temperature so sneg dobro predelale in poskrbele za "škripavc, beton in led". Glede na vremenske napovedi pa bodo razmere še nekaj časa vzdržale. V marcu in aprilu mi je uspelo splezati, kar nekaj lepih slovenskih klasik. Najboljše bo, da v daljšem članku vse skupaj predstavim kronološko:

BRANA – Grapa ob Zgornjem Stebru II+/4, M (10.4.2021)
Miha (AO Kranj) je pregledal spletne kamere in s Kamniškega sedla našel dobro zalito grapo ob zgornjem stebru Brane. Slika me je hitro prepričala in takoj sva se dogovorila, da preveriva razmere. V soboto sva ob šestih zagrizla v breg nad Jermanco proti Kamniškem sedlu. Miha je kar dobro navil tempo in kmalu sva v zimski sobi na sedlu, kjer se opremiva. Odpraviva se do vstopa v smer in kar zavriskava, ko ugotoviva, da je sneg trd. Večino časa sva plezala nenavezana in na vrhu smeri prišla so skalnega skoka, kjer sva ugotovila, da bi se bilo dobro navezati. Z nekaj akrobacij in improvizacije nama je v strmini uspelo raztegniti polovičko in splezati čez skok. Navezana sva iz smeri izplezala po prečki levo in naprej po vesinah nad spodnjim stebrom, ki pripeljejo do Šije. Smer sicer ni dolga, je pa strma in konstantna. Če se želiš izogniti težavnemu navezovanju v strimini se je boljše navezati na kakšni udobnejši polički nižje v smeri .
STORŽIČ – Kramarjeva smer III/2-3 (27.3.2021)
Vremenska napoved ni bila ravno obetavna. Napovedano je bilo znatno popoldansko poslabšanje vremena. Izbrati je bilo potrebno časovno krajši in manj zahteven cilj. Pridružil sem se Davidu, Maji in Mihu, ki so izbrali Kramaco. Z montažo verig na Kozjekov kombi smo se uspešno pripeljali do Doma pod Storžičem. Po uri dostopa smo prišli do plazovine pri vstopu v smer. Na hitro se opremimo in začnemo z vzponom. V skokih in ključnih delih smeri so nas pričakale solidne razmere (trd sneg in škripavc). V položnejših delih pa je bilo potrebno gaziti v napihan sneg. Ko smo tik pod vrhom Storžica izplezali iz smeri se je začela dvigati megla in oblačnost. Po kratki malici je sledil hiter sestop do avta skozi Žrelo. Kozjek je pri avtu že po tradiciji postregel s hladnim pivom in povabil na ogled smučarskih poletov pred ekran. Ker so bili poleti zaradi vetra odpovedani je bila "analiza" skokov veliko težja kot vsi skoki v Kramarci ;)
VELIKI VRH – Mošeniška smer III/3 (24.3.2021)
Treba je bilo pokuriti lanski dopust zato sva se z Mihom (AO Kranj) glede na reportaže o dobrih razmerah splezava Mošeniško smer. Naletela sva na zelo dobre razmere in nenavezana hitro opravila s smerjo. Edini problem je bil tanek škripavec in led v spodnjem strmem delu smeri, vendar se je vedno našla dobra opora za cepin. Sledila je še malica na Kofcah in sestop proti Matizovcu. Luka hvala, ker si naju od Matizovca zapeljal nazaj na izhodišče po avto.  
PRISOJNIK – Desni slap WI4+ (20.3.2021)
Vremenska napoved je bila ponovno slaba za višje ležeče cilje, zato sva z Mihom sklenila preveriti razmere v desnem slapu pod Prisojnikom. S Koče na gozdu sva zaradi svežega snega morala gaziti celoten dostop. Po dobre pol ure hoje sva prišla do slapu, ki je zaradi veliko snega dokaj visoko glede na prejšnje zime. Z izjemo prvega raztežaja (čudna kombinacija zmešanega snega in leda) sva imela dobre razmere, zato sva slap splezala dokaj tekoče. Z "navitimi" rokami pa je uspelo priplezati tudi čez solidno narejeno svečo. S štirimi abzajli sva se spustila pod slap in odhitela k avtu na topel čaj. Toplega napitka sva se zelo razveselila, saj je med plezanje mrzlo pihalo in snežilo.
PLANJAVA - WISIAKOVA grapa II-III/2 (7.3.2021)
Z Mihom sva najprej poskušala zariniti v Pripravniško grapo, vendar nikakor nisva našla možnosti prehoda skozi začetni kamin. V kaminu je bil nepredelan sneg, poleg tega pa so bile tudi možnosti varovanja zelo slabe. Pospravila sva vrvi in se po planu B odpravila v Wisiakovo grapo. Smer ni nič posebnega, zaradi dobre zalitosti gre bolj za poplezavanje kot za resnejše plezanje. Edina težava pa je bila snežna luknja (krajna zev), na začetku smeri, ki pa jo je možno obvoziti po skalni polici na desno. Ko sva priplezala iz smeri je sonce že dobro načelo zmrznjen sneg. Previdno sva sestopila po letni poti proti Kamniškem sedlu in v dolino.
PA ŠE OSTALE GORSKE VRAGOLIJE:
13.2.2021 sva v puhcu z Mihom odsmučala centralno grapo v Begunjščici
6.3.2021 se je okoli Ljubelja potikalo veliko Železničarjev. S Timijem sva se povzpela po levem Y na Vrtačo in po zelo trdem snegu skozi grapo tudi odsmučala nazaj na Ljubelj. V grapi je bila zares "gužva" z veliko pešaki in smučarji
13.3.2021 smo s Katarino in nekaterimi ostalimi smučarskimi navdušenci smučali iz Male Mojstrovke v Drevesnico. Kljub oblačnosti in megli je bila smučarska podlaga solidna
Glede na količino snega v visokogorju bodo zimske razmere kljub temu, da smo že globoko zakorakali v pomlad, še vedno trajale. Še bo zanimivo :)
Nazadnje urejano na 16 april 2021, 08: 15

Nazadnje od Vid Vadnu

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si