22 marec 2021, 11: 45

Centralni pod Prisojnikom Izpostavljeno

Napisal

Miha, Toni, Vesna in jaz smo se v nedeljo odpravili preveriti razmere slapov pod Prisojnikom. V soboto popoldne smo dobili spodbudne informacije od Vida, ki je plezal Desni slap, tako da vsaj nekaj plezanja je bilo zagotovljenega.
Zjutraj se na parkirišču pri Koči na gozdu hitro napravimo in odpravimo proti slapovom. Pred nami smo videli že dve navezi na poti proti Desnemu slapu, zato smo začeli pogledovati proti Centralnemu. Od daleč se vidi, da ima na vrhu sveče veliko razpoko. Vseeno se odločimo, da gremo pogledati od bližje in naredimo vsaj en raztežaj do začetka sveče ter od blizu preverimo razmere. Klasično smo se opremljali na šele na strmem klancu in na ta način prišli skoraj do sidrišča, kjer bi bil v razmerah z manj snega že prvi raztežaj.
Toni in Miha sta vodila navezi in se prva spopadla s prvim raztežajem. Na daleč nam je začetni del izgledal veliko bolj položen, a smo se vsi morali zelo potruditi in prišli z navitimi rokami in meči do poličke na levi strani sveče, kjer smo si uredili sidrišče. Po tehtnem razmisleku se odločimo nadaljevati. Tokrat je vodil Miha, ki se je pogumno podal na svečo. Ni se preveč na glas pritoževal nad težavnostjo. Ostali smo mu sledili in na sidrišču nad svečo smo se strinjali, da se nam je ta del zdel skoraj lažji kot začetni. Najverjetneje zato, ker je bil krajši.
Sledili so še trije lažji raztežaji, zato sva šla tudi midva z Vesno naprej. Izmenjujejo se strmejši deli z ledom in položnejši snežni deli. Vsa sidrišča smo našli že narejena. Zadnji raztežaj je za 60m vrv malo predolg. Sestopili smo s 4 spusti po vrvi.

Nazadnje urejano na 22 marec 2021, 12: 02

2 komentarji

Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si