04 maj 2019, 12: 05

Odprava: Predprvomajska Paklenica Izpostavljeno

Napisal

Člani odprave: Željo, David, Borat, Saša, Jaka in Mia

Datum: 26. 4. - 30. 4. 2019

Cilj: Uvajanje tečajnikov v strmine Pakleniške doline

26. 4. 2019: Na dolgo pot do baze nas poslovijo nekateri člani, po poti nas spremlja dež in spremenljivo vreme. Skrbi za visoko motivacijo ob postavljanju baze. Zaradi hitre postavitve ostane čas za hidracijo in kovanje načrtov za naslednji dan.

27. 4. 2019: Zbudi nas sonce in pospremi v pakleniško dolino. Suvereno opravimo z aklimatizacijskema vzponoma oz. plezanjem smeri Oliver Dragojevič in Snoopy. Za hlajenje si zamislimo morje in pivo. Ob močnem vetru ostane samo pivo. Kuhar nas razvaja z makaronflajšom, zvečer vadimo za koncert Pozdrav Poletju in sklepamo prijateljstva z rusko bazo poleg nas.

28. 4. 2019: Sončno vreme, pojavijo se znaki višinske bolezni: utrujenost, vrtoglavica in slabost. Vseeno čas za preverjanje znanja in moči tečajnikov. Borat in Jaka v smeri Barba Antim, mene v navezi nadzorujeta Željo in David. Sledijo čestitke in obvezen tepež; da si bolje zapomniš. Menjava kuharjev v bazi pripelje testenine s piščancem in karijem. Ker je za naslednji dan napovedano slabo vreme, si vzamemo čas za razkuževanje in dodatne vaje za Pozdrav Poletju.

29. 4. 2019: Vreme spremenljivo oblačno. Znaki višinske bolezni vztrajajo. Na nebu oblaki grozijo z dežjem. Opustimo zadnje želje in pregovarjanja po plezanju. Iz baze se odpravimo proti nižinskim delom in si ogledamo mesto. Odpravo predčasno zaključi član Jaka in se odpravi proti domovini na tlako. V bazi se najdejo še trije tečajniki. Ostali člani odprave si, utrujeni od napornih dni in plezanja, kosilo oz. večerjo naročimo pri šefu baze. Razvaja nas z ribami in krompirjem - redkimi dobrinami na takih višinah. Večer se zavleče z pitnim rdečim vinom in rakijo.

30. 4. 2019:Močnejši znaki višinske bolezni nas opomnijo da je zadnji dan odprave; zgodnejša kava, sortiranje opreme in čas za zadnje vzpone. Naveza Borat in Nika suvereno v smeri Centralni kamin, drugi dve navezi David-jaz in Željo-Tim-Katja opravimo z Zubatcom. Po uspešnem sestopu se člani originalne odprave vrnemo v bazo, kjer pospravimo bazo in se počasi odpravimo v domovino. Odpravo uspešno zaključimo s pico v Kudri.

Odprava upešna, vsi člani so se vrnili živi in zdravi. Bo pa še treba vežbat...

Nazadnje urejano na 05 maj 2019, 10: 56
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si