10 julij 2021, 09: 35

INTENZIVKA - nova prvenstvena smer v NŠG Izpostavljeno

Napisal

S Tilnom Kreftom sva bila povabljena k zanimivemu projektu. Andrej Pečjak (AO Domžale) si je že pred časom ogledoval skalo v JV steni NŠG in je rabil družbo, ki bi splezala in opremila novo smer. Dva popoldanska in en celodnevni izlet na Vršič kasneje je bila smer rojena in dva dni po postavitvi tudi prvič ponovljena (Nejc in Julija Šter). Intenzivka, 130m, 6a.

Dostop je z Vršiča po melišču neposredno pod steno, levo od Kamenkovega kamina. Uradno se prične takoj na koncu melišča, kjer lahko za ogrevanje poplezamo 20m lahke skale, ocena II. (Ta del lahko izpustimo in vstopimo enako kot za Kamenkov kamin.) Nato nas pričaka široka polica, v steni pa prvi svedrovec. Smer poteka naravnost navzgor, v rahlo previsno poč v kompaktni črni skali, kjer so lepi stranski prijemi na poličko (5c). Sledi rahlo zoprn prestop v levo in nato plezanje navzgor in rahlo v levo do prvega sidrišča na dva svedrovca (5c). Nadaljuje se navzgor in v desno, po platkah do stika s Pokljuško smerjo, ki jo prečimo (5b). Sledi previsni detajl črne skale, dobro opremljen s svedrovci, splezamo rahlo v desno in nato navzgor (6a). Nato se držimo nekaj metrov desno od pokljuške v beli skali do stolpiča, kjer prečimo dva metra v desno na sidrišče (svedrovec z rinko, ne prvi, drugi - poglej malo za vogal - 5a/b). Od tam je že vidna lepa kompaktna poč, kjer poteka zadnji raztežaj - prečimo pod rušjem v lahkem svetu, nato pa zagrizemo v kompaktno poč, ki se začne rahlo previsno z dobrimi oprimki, vpnemo svedrovec in nato še prusik, nadaljujemo pa lahko ob poči rahlo po desni, kjer so zanimivi stranski oprijemki, ki omogočajo precej športno-plezalne gibe (6a). Na koncu poči po pesku in še malo navzgor, nas pričaka zadnje sidrišče (dva svedrovca). Sestop je lahko po potki (20 m navzgor in v levo) ali pa s tremi spusti ob vrvi (z zgornjega sidrišča do sidrišča Pokljuške smeri, rahlo v levo - 35m, nato do prvega sidrišča Intenzivke - 35m in do dna - 30m). Opozarjam na dolge spuste, ki zahtevajo 70m vrv ali združevanje dveh vrvi. Smer je v celoti navrtana, v smeri sta tudi en klin (drugi raztežaj, pri platkah) in en prusik (zadnji raztežaj). Za psiho se da uporabiti še kakšen frend.

Vabljeni k ponavljanju!

Hvala Andreju za zanimivo izkušnjo! Smer se imenuje Intenzivka, po intenzivni terapiji, v kateri je Andrejeva žena, vrhunska alpinistka Jasna Pečjak premagala okužbo s koronavirusom.

Nazadnje urejano na 10 julij 2021, 20: 36
Prijavite se za komentiranje
© 2023 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si