28 marec 2022, 18: 04

Smer Češnovar-Srakar V-VI/IV, 230m Izpostavljeno

Napisal

V nedeljo 27.03. smo se dogovorili Dino Cesar, Rok Mihovec, Rok Janežič (AO Ljubljana-Matica) in jaz, da se odpravimo na prvo skalno smer v sezoni. Odločimo se za Kogel (2100m), ki leži v kamniško savinjskih alpah direktno pod Skuto (2532m) in vse njegove smeri ležijo na južni strani, kar je idealno za pomladno plezanje v hribih. Avto pustimo v Koncu v Kamniški Bistrici in po dobri uri in pol dostopimo pod mogočno steno Kogla, kjer je potrebna previdnost, saj je v tem času še kar precej snega pod steno in dereze ali vsaj mestne derezice niso odveč. Odločimo se za smer Češnovar-Srakar, ki se začne pod značilno zajedo nekje na sredi stene in je usmerjena nekoliko v levo. 

Po navezah smo jaz in Dino ter Rok in Rok. Prva dva raztežaja (IV) združim v enega in v primeru 60m dolge vrvi se ravno izide. Smer se nadaljuje po zelo ozkem kaminu (V), katerega je najbolje splezati po njegovi levi strani. Četrti raztežaj (V) vsebuje dve varianti in sicer naravnost nad sidriščem med dvema previsoma ali pa po desni mimo previsov. Mi smo ubrali varianto med previsoma, kjer mogoče sama težavnost nižja od opisane, vendar je pa na tem mestu precej slaba skala in malo že zabitih klinov, tako, da sem vmes zabil klin, katerega smo pustili v smeri. Peti raztežaj (III+) predstavlja prečko v desno, nič posebenega. Naslednji raztežaji predstavljajo najtežji del smeri. Šesti raztežaj (V) je bilo potrebno nekaj akrobatskega plezanja v pokončni zajedi levo od sidrišča. Naprej po zajedi se nadaljuje sedmi raztežaj (V+), po mnenju soplezalcev najtežji. Zadnji, osmi raztežaj (V-VI) se nadaljuje naprej po pokončni zajedi do travnate police (vmes navrtano sidrišče, katerega boljše izpustiti, saj je pet metrov višje še eno sidrišče narejeno iz klinov). Od tu naprej se razvežemo in nenavezani poplezamo še zadnji del smeri (II) na vrh kogla. Sama smer je odlično opremljena, sploh zadnji, najtežji raztežaji imajo veliko že zabitih klinov, možnosti pa še dovolj za vmesno varovanje z metulji. V teh zadnjih raztežajih je skala odlična in plezanje predstavlja pravo uživanje.

Sestop v tem času predstavlja precej težav, saj je na severni strani kogla še precej snega, tako, da smo najprej naredili dva spusta po vrvi na skaljni rogelj do vrha Virensove smeri. Za ta dva spusta smo porabili kar precej pomožne vrvi in pri drugem spustu našli profilni klin, katerega je zob časa že kar precej obrabil, do te mere, da ga je polovico manjkalo. Od vrha Virensove smeri naprej so spusti logični, saj so sidrišča vsa navrtana in pripravljena za spust. 

 

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2022 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si