20 junij 2022, 14: 07

ŠKRBINSKA PLOŠČA, IZPOLNJENA ŽELJA, 250 M, V/III-IV Izpostavljeno

Napisal

Sončne strani Julijcev v preteklosti nisem prav pogosto obiskovala. Lansko leto pa sem se odločila, da raziščem tudi to stran in se podala na planinsko raziskovanje privlačnega grebena, pravzaprav zahodni del t. i. Spodnjih Bohinjskih gora, ki segajo od Črne prsti do Bogatina. Svet je nabit z estetiko in vonja tisoč in ene cvetlice ne pozabiš kar tako. Zelo priporočam. V vseh teh vrhovih pa so tudi različno zanimive plezalne smeri.

Ko sem letos pregledovala knjigo Moderne večraztežajne mi je v oko padla slika že videne gladke, plošče, ki oblikuje južno steno Vrha nad Škrbino. Plošča je južno usmerjena in zaradi sončne lege običajno hitro skopni, zato je pripravljena za plezanje že zgodaj pomlad in tako idealna za začetek kopne plezalne sezone ali pa njen zaključek. V poletnih mesecih ni priporočljivo plezanje, saj se na njenih »radiatorčkih« zagotovo spečeš.

Škrbinska plošča ponuja repertoar plezalnih smeri težavnostne stopnje III, III – IV z detajli V. Po predstavitvi ideje dobim simpaterja Škrbinske plošče in z Jelenkotom hitro splanirava pot. Možnosti je veliko – spanje v bivaku na Planini Kuk v jamarskem bivaku, na Koči na planini Razor ali v času zaprte koče, v njeni zimski sobi, ki ponuja 10 ležišč.

Ker so bile napovedane popoldanske nevihte se z Jelenkotom odločiva za zimsko sobo pri Koči na planini Razor. Dostopiš lahko iz Tolminskih Raven (1 – 1,5 ure lahke hoje, višinska razlika 390m) ali s Planine Kuk (slaba 1 ura hoje in 165 višinskih metrov). Zaradi delnih zapor ceste na Tolminske Ravne izbereva slednji varianto. Večer je bil res nevihtno razpoložen in kar vesela sva bila, da sva imela streho nad glavo.

Dostop: Naslednje jutro jo že zgodaj mahneva proti steni po markirani poti proti Škrbini in v slabi 1 uri se že navezujeva.

Izpolnjena želja (V/III-IV, 250 m) je smer, ki sva jo izbrala in je opremljena s svedrovci in vrvnimi zankami, ki pa so lahko že dotrajane, zato pozor. Klinov in kladiva ne potrebuješ le kakšnega metulja in 8 kompletov. Smer ponuja plezanje po razčlenjeni steni z nekaj gladkimi prehodi, katerim pa se je mogoče izogniti z manjšimi obvozi. Detajl omenjene smeri (V) pa je prehod čez gladko ploščo v četrtem raztežaju, ki se mu seveda lahko izognemo po okoliških počeh. Seveda je bilo prvo plezanje samo na trenje preveč mikavno, da bi to storila. Kljub temu pa sem četrti raztežaj prepustila Jelenkotu.

Sestop: Ob vzhodnem robu plošče nazaj pod steno ali po vzhodnem robu proti markirani poti za na Vrh nad škrbino in nazaj proti planini Razor.

Predlog: Za ta velike pa sosednja Meja ponuja dve navrtani smeri in sicer Žarki, 200m, 5a (4a obv.) in Zvezda, 200 m, %c (4a obv.) ali Tolminski Migovec z veliko bolj zapletenimi smermi. Skratka na majhnem koncu veliko ponudbe.

Nazadnje urejano na 20 junij 2022, 16: 35

Nazadnje od Nina Durini

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2022 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si