22 junij 2022, 15: 43

Smer Juvan Šteblaj IV+/IV, 400m Izpostavljeno

Napisal

V torek 21.06.2022 sva bila z Miho Močnikom - Gres dogovorjena, da opravim izpitno turo za starejšega pripravnika. Predlagal mi je smer Juvan-Šteblaj, vzhodni raz v Luknji peči. Luknja peč je gora visoka 2249m, katere sevarna stena se strmo dviga nad triglavsko dolino kot in leži med Dimniki in bolj znano Rjavino. V sami steni ni veliko znanih smeri in tudi ni veliko plezana.

Dostop do smeri poteka po označeni planinski poti iz doline kot na Rjavino, nato pa se pri studencu pot odcepi levo pod steno luknje peči. Najina smer se začne na vzhodnem delu stene. Za dostop sva rabila kakšnih uro in 15 minut. Vstop je iz snežišča, kjer sva šla midva okoli njega pod njemu (bolj jasno na sliki).  Prvi raztežaj sem začel s prečko v desno, nato pa po mešanici trave in skale navzgor do raza. Sledita dva raztežaja plezanja po razu z strmejšimi odstavki. Sledi kratka prečka v levo in po prečki v zajedo, katera velja za detajl smeri. Zajeda se začne s previsom dobre skale in dobrih oprijemov, nato pa nadaljuje navzgor po zajedi še naprej z dobro skalo in zelo lepo plezarijo. Sledi raztežaj bolj položnega in naloženega sveta in pa prečko v levo, za njo pa spet previsen del, kjer sva zagledala prva dva klina v smeri. Naslednji raztežaj naj bi veljal za lažjo zajedo oziroma plošče z oceno IV-, vendar pa sem očitno nekje zgrešil ta lažji del in zašel v težave, katere bi se po mojem mnenju lahko približale težavnosti VII-, v kolikor dvomite zraven prilagam še vris kjer sem šel, na koncu detajla sem pustil klin. S tem detajlom je bilo tudi konec težav in sledili so še trije raztežaji lažjega plezanja do grebena med Luknjo pečjo in Dimniki. Atraktivni smeri je sledil še atraktiven sestop po poti PP do podstene Rjavine, katera je mestoma zelo izpostavljena in je lahko ob napačnem gibu tudi usodna. Ko sva sestopila iz poti PP na označeno planinsko pot naju je je dobil dež, vendar h sreči ne prehudo.

V celotni smeri so bili štirje klini, štiri kline sva pustila v smeri, saj Gres res dobro zabija kline s katerimi me je dodobra namučil ko sem jih izbijal. Ko sva prispela do avta sem dobil še potrditev za opravljen izpit in nato sva krenila še do "firerja" in proti Ljubljani.

Nazadnje urejano na 22 junij 2022, 16: 49

Nazadnje od Matic Dolinšek

1 komentar

Prijavite se za komentiranje
© 2022 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si