19 junij 2022, 20: 57

Mladinska smer v Storžiču Izpostavljeno

Napisal

Z Andrejem Pečjakom (AO Domžale) in Mitjo Prešernom (AO Radovljica) smo se danes podali v Mladinsko smer v Storžič. Na spletu nisem našel veliko opisov kopnega skalnega plezanja v tej smeri, ki je najbolj obiskana pozimi. Zato je bila Andrejeva ideja še posebej privlačna.

Ob 6.30 smo parkirali pri Domu pod Storžičem in se podali do vstopa v Kramarjevo smer, jasno in očitno vidno že od daleč. Po njej smo se vzpeli do bivaka - na tem delu srečaš približno 30m ocene III, ki ponudi lepo, zelo kompaktno skalo in ni poceni, zato se je pametno varovati. Tik pod bivakom pa je se je pred časom v kaminu zgodil podor, zato je zdaj obvoz po strmi skali na desni strani kamina, kjer so vrli Tržičani nabili dva klina in navrtali dva svedrovca (IV). Tik pod bivakom je treba zaviti ostro v desno, čeprav te intuicija sili naravnost.
Nato smo se po desni strani bivaka podali v Mladinsko smer, z izjemo 60m z oceno IV smo plezali nenavezani. Izplezali smo na potko na zahodnem grebenu Storžiča in sestopili po poti skozi Žrelo.
Tip smeri je podoben Kratki nemški v Steni, skala v trojkah in štiricah pa je presenetljivo kompaktna in ponuja uživaško plezanje.

Za dostop do smeri smo potrebovali slabo urco, za sam vzpon pa tri ure s krajšo pavzo pri bivaku vred.
Hvala Andreju in Mitji za super družbo!

Prijavite se za komentiranje
© 2022 Alpinistični odsek Železničar | Izdelava spletne strani dpoint.si